Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ylikapellimestari Ville Matvejeff. Kuva Jiri Halttunen
Kuva
Ylikapellimestari Ville Matvejeff. Kuva Jiri Halttunen

 

Ville Matvejeff (s.1986) on vakiinnuttanut asemansa poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona toimien sekä kapellimestarina, säveltäjänä että pianistina. Matvejeff on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä Espoon musiikkiopistossa ja esiintynyt ympäri Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa ja Meksikossa.

Tammikuussa 2014 Matvejeff valittiin Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestariksi, ja hänen kautensa jatkuu vuoden 2022 puolelle. Hän on juuri päättänyt kautensa Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana, ja hänet on hiljattain valittu Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi alkaen tammikuusta 2019. Tämän toimensa rinnalla hän jatkaa työtään päävierailijana Kroatian kansallisteatteri Ivan Zajcissa Rijekassa.

Kulunut kausi sisälsi debyytit Ruotsin radion orkesterin ja kuoron kanssa sekä RTV Slovenian sinfoniaorkesterin kanssa, joissa konserttien ohjelma on yltänyt aina Sibeliuksesta ja Ravelista Ahoon ja Rautavaaraan. Lisäksi Matvejeff on saanut uusintakutsut saapua johtamaan Duisburgin ja Tampereen filharmonisia orkestereita sekä Tapiola Sinfoniettaa. Matvejeffin ohjelmisto on laaja ulottuen klassismista aina 1900-luvun musiikkiin ja moderniin musiikkiin. Vuonna 2016 hän johti Tampere Filharmoniaa Tampere Biennalen 30-vuotisjuhlassa suomalaisella ohjelmalla, joka sisälsi kaksi kantaesitystä. Tänä vuonna Matvejeff vierailee jälleen Vilnan festivaalilla johtaen nykysäveltäjien musiikkia. Matvejeff on esiintynyt myös bassobaritonilaulajana niin konsertti- kuin oopperalavoillakin, ja tämän vuoksi hänellä on läheinen suhde vokaalimusiikkiin.

Matvejeff on johtanut monipuolista oopperaohjelmistoa aina Mozartin Figaron häistä ja Aribert Reimannin Learista nykytuotantoihin, kuten Kimmo Hakolan Akseli (pääroolissa Jorma Hynninen) sekä Mikko Heiniön Erik XIV. Matvejeff on johtanut Turun musiikkijuhlilla konserttiesityksiä Parsifalista, jonka päärooleissa nähtiin Klaus Florian Vogt ja Karita Mattila sekä Hannu ja Kerttu -produktion Malmön oopperassa. Kroatian kansallisteatterissa tällä kaudella hän johtaa muun muassa Falstaffia ja Elektraa. Vuonna 2017 Matvejeff debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla johtaen kantaesityksen Aulis Sallisen Linna vedessä -oopperasta.

Musiikin monitaituri Matvejeff on myös pianisti ja säveltäjä. Radion sinfoniaorkesterin pianosolistina hän debytoi 18-vuotiaana Susanna Mälkin johdolla ja on sen jälkeen esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina. Säveltäjänä Matvejeff on saanut tilauksia Suomalaiselta Kamariorkesterilta sekä Radion sinfoniaorkesterilta, jolle hän sävelsi viulukonserton Helsingin Musiikkitalon avajaisiin syyskuussa 2011. Matvejeffin intohimo ihmisääneen on saanut hänet säveltämään huomattavan määrän vokaalimusiikkia. Hänen orkesteriteoksistaan Ad Astra ja sellokonsertto Crossroads on levytetty Alba-levymerkille.