Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pienet lapset ryhmässä palloleikeissä heijastinliivit päällä.

Jyväskylän varhaiskasvatuksen kerhot, perhekerhot, perhekahvilat ja perhepuistot ovat avointa varhaiskasvatusta ja hyvä vaihtoehto 2-5-vuotiaille lapsille, jotka eivät tarvitse varhaiskasvatusta kokopäiväisesti. Kerhotoiminta sopii hyvin myös kotona hoidettaville lapsille, joille halutaan säännöllistä ryhmätoimintaa. Kerho tarjoaa lapselle monipuolista ohjattua toimintaa ja edistää lasten leikki- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä, kaverisuhteiden luomista sekä motoristen taitojen vahvistumista. 

Alle 3 -vuotiaiden kerhot kokoontuvat 2 kertaa viikossa ja yli 3 -vuotiaiden kerhot 3 kertaa viikossa eri puolilla Jyväskylää perhepuistojen ja päiväkotien yhteydessä. Kerhokerran kesto on 3,5 tuntia aamu- tai iltapäivisin. Maksuun sisältyy lämmin ateria tai välipala. Jokaiselle kerholapselle tehdään yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä perheen kanssa.

Kerhoihin osallistuminen ei vaikuta kotihoidontukeen.

Kerhoihin haetaan sähköisen asioinnin kautta.  Kerhoja ja perhekerhoja perustetaan eri puolelle Jyväskylää sen mukaisesti, kuinka paljon alueella on hakijoita.

Kerhomaksut löytyy Maksut ja palveluseteli -sivulta.

Liikunta - ja luontokerhot

Perinteisten lasten kerhojen rinnalla toimii myös liikunta- ja luontokerhoja, joissa kerhoaika vietetään pääsääntöisesti ulkona luonnossa alueiden lähiliikuntapaikkoja ja metsiä hyödyntäen. Liikunta- ja luontokerho tarjoaa yli 3-vuotiaille lapsille monipuolista toimintaa, jossa opetellaan perusliikuntataitoja ja tutustutaan luontoon. Kerhoja ohjaavat varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja, joilla osalla on lasten liikunnan ammattitutkinto.

Toimintakauden 2021-2022 kerhoihin haetaan sähköisen asioinnin kautta. 

Kerhojen kokoontumispaikat sekä ajat löydät kerhot alueittain sivulta

Perhekerhot 

Perhekerhoissa lapsi saa kokemusta lapsiryhmässä toimimisesta yhdessä vanhemman kanssa. Toiminnassa keskeistä on yhdessäolo ja vanhempien vertaistuen mahdollisuus. Kerhon toiminta muotoutuu yhdessä käyttäjien kanssa. Yhdessä leivotaan, retkeillään, askarrellaan ja musisoidaan. Vanhemmuuden teemoja käsitellään yhdessä sekä vanhemman että lapsen näkökulmasta. 

Perhekerhoon toimintakaudelle 2021-2022 haetaan Sähköinen asiointi-sivulla. Perhekerhon maksu on 6 euroa / kerhokerta / perhe. Maksuun sisältyy lounas. 

Perhekahvilat

Maksuttomat perhekahvilat ovat kaikille avoimia ja hyviä kohtaamispaikkoja muiden perheiden kanssa. Osa perhekahviloista kokoontuu aamupäivisin ja osa ilta-aikaan. Iltaperhekahvilaan voi tulla yhdessä viettämään aikaa koko perheen kanssa, vaikka työpäivän jälkeen. Lapsille on tarjolla leikkiseuraa ja vanhemmilla on mahdollisuus saada vertaistukea omaan vanhemmuuteen. Iltaperhekahvilassa valmistetaan Sapere-ruokakasvatusteemalla yhdessä keittoa, jota voi ostaa 1 euron annoshintaan. Perhekahviloihin ei ole ennakkoilmoittautumista. Perhekahviloiden kokoontumispaikat sekä ajat löydät kerhot alueittain sivulta.

Perhekahviloiden toimintaan tullaan mukaan vain terveenä. Hyviä hygieniakäytänteitä ylläpidetään tehostetulla käsienpesulla, oikeilla yskimiskäytänteillä sekä tehostetulla tilojen ja leikkivälineiden siivouksella.  Kahvilatoimintaan osallistuvilta perheiltä kerätään yhteystiedot mahdollisen altistumisen varalta.

Etäkahvilat vanhemmille

Varhaiskasvatuksen etäkahvilat tarjoavat lapsiperheiden vanhemmille tilaisuuden keskusteluun ja vertaistukeen. Etäkahviloissa on jokaisella kerralla etukäteen ilmoitettu teema, jota ovat alustamassa aiheen asiantuntijat. Tänä syksynä keskusteluteemoja ovat ruutuaika, ravitsemus, rajojen asettaminen ja tunnetaidot. Lisäksi etäkahviloissa vinkataan muista lapsiperheiden palveluista. 

Etäkahvilat kokoontuvat 15.9.21 alkaen joka toinen keskiviikko klo 9-10.30 Teams-yhteydellä. Mukaan pääsee klikkaamalla etäkahvilan päivämäärää. Etäkahviloihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja toiminta on maksutonta. Osallistumislinkki päivittyy nettisivulle päivää ennen tapaamista. 

Etäkahviloista tiedotetaan myös Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksen somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa. Kysymyksiä ja yhteydenottopyyntöjä etäkahvilatoiminnasta voi jättää varhaiskasvatus.etakahvilaohjaajat@jyvaskyla.fi.  

Etäkahviloiden vetäjinä toimivat Jyväskylän varhaiskasvatuksen kasvatusohjaajat. 

 

Syksyn etäkahvilat ja teemat

15.9 klo 9-10.30 Lasten mediakasvatus ja ruutuaika , Jyväskylän oppilashuollon psykiatrinen erikoissairaanhoitaja Tuija Surakka

29.9 klo 9-10.30 Ravitsemus 

13.10 klo 9-10.30 Rajojen asettaminen 

27.10 klo 9-10.30 Tunnetaidot 

10.11 klo 9-10.30 Perhekompassin toiminnan esittely ja kirjaston kirjavinkkaus 

 

Lisätietoja:
koordinaattori Paula Hautala, p. 046 922 1653

 

 

Perhepuistot

Jyväskylässä toimii kolme perhepuistoa: Ilvespuisto, Mäki-Matin perhepuisto ja Yrttisuon perhepuisto. Perhepuistojen aukioloajat ja puiston toiminta löytyy tarkemmin kunkin puiston omalta verkkosivulta.

Kerhomaksut

Kerhojen toimintavuosi 2021 - 2022

Syystoimintakausi 30.8.2021 - 17.12.2021
Syysloma 18.10.2021 - 22.10.2021 (vko 42)
Joululoma 21.12.2020 - 10.1.2021

Kevättoimintakausi 10.1.22 -31.5.2022
Talviloma 28.2.22-4.3.22(vko 9)

Lisätietoja:
palvelukoordinaattori
Lotta Markkanen, p. 014 266 8660

Lapsiperheiden sähköinen palveluopas Perhekompassi

Asiasanat: