Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aikuisten kädet ovat ympyrässä.

Haasteita mielenterveydessä tai arjen sujuvuudessa?

Mielenterveyden ja arjen haasteissa on mahdollista ottaa yhteyttä moniin palveluihin, jotka eivät vaadi soittamista terveysasemalle.

Älä jää yksin arjen haasteissa; tutustu esimerkiksi walk in -vastaanottoon.

Palveluita tarjotaan aikuisille (yli 18-v) kiireetöntä hoitoa edellyttävissä mielenterveys- ja päihdeongelmissa. Palvelu on maksutonta. 

Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea. Terveysasemilla työskentelee mielenterveys- ja päihdesairaanhoitaja, jonka kanssa voit pohtia asiaasi yhdessä. Voit saada tietoa masennuksesta, ahdistuneisuudesta, päihdeongelmissa ja niiden  hallintakeinoista sekä määrämittaista keskustelutukea oireiden sietämiseen ja helpottamiseen ja apua voimavarojen etsimiseen. Keskustelutuki voidaan toteuttaa asiakkaan toiveen mukaan etäyhteydellä tai kasvokkain.

Mielenterveys- ja päihdepalvelualueeseen kuuluu myös kuntoutuspalvelut, jonne pääsääntöisesti tullaan oman terveysaseman arvion kautta. Yhteistyökumppanimme ohjauksesta ohjautuminen on mahdollista myös suoraan mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimiston kautta. 

Poikkeustilanteen johdosta vastaanotolla käytetään aina maskia. Mikäli et halua tai pysty käyttämään maskia terveydellisistä syistä, niin vastaanotto voidaan toteuttaa etävastaanottona tai puheluna.

Huom! Mikäli tarvitset lääkereseptiä, sen uusintaa tai sairaslomaa, ota yhteys suoraan omaan terveysasemaasi. Lähetteet erikoissairaanhoitoon tai Kelan kuntoutuspsykoterapia-arvioon tekee hoidontarpeen mukaisesti oma työterveys- tai terveyskeskuslääkäri. 

Huolestuttaako oma tai läheisen päihteidenkäyttö?

Kuva
Puhelin kädessä

Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta EHYT ry:n Päihdeneuvonnasta.
Puheluusi vastataan ympäri vuorokauden. Vuoden jokaisena päivänä, myös jouluna. Soittaminen on anonyymiä ja luottamuksellista.

Helppo ottaa yhteyttä

Usein on luontevinta ottaa ensin yhteyttä omalle terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai muuhun (yleis)lääkäriin. Alkuselvittelyä ja ensiapua voivat antaa lääkäri, terveydenhoitaja, psykologi tai sosiaalityöntekijä, joskus myös poliisi.

Mikäli haluat keskustella ammattilaisen kanssa mielenterveys- tai päihdeasioista ja pohtia yhdessä miten mennä asiassasi eteenpäin, voit ottaa yhteyttä arkisin numeroon 014 2669035. Puhelimeen vastaa psykiatrinen sairaanhoitaja ma-to klo 8-16 ja perjantaisin klo 8-15.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut tuottaa Jyväskylän perheneuvola ja Nuorisovastaanotto yhdessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lasten ja nuorisopsykiatrian yksiköiden kanssa.

Maahanmuuttajien ja pakolaistaustaisten kuntalaisten mielenterveyden kysymyksissä voi olla yhteydessä kotoutumispalveluiden psykologiin tai psykiatriseen sairaanhoitajaan.

Tue mielen hyvinvointia omahoitojen avulla. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.
Omahoito - Mielenterveystalo.fi 
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito

Terveysportti: Nuoren ja aikuisen mielenterveys- ja päihdepotilaan hoitoketju

Mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto akuuteissa mielenterveys- ja päihdeongelmissa

Kyllön terveysaseman keskitetty mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten yli 18-vuotiaita asukkaita. Vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa sekä akuuteissa mielenterveysasioissa.

Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolle tullaan ilman ajanvarausta ja siellä tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa.

Voit tulla paikalle ma-pe klo 8–11 ja klo 12-13 tai soittamalla palvelunumeroon 014 266 9038 (klo 12-13).

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesimiehet

Eeva-Liisa Liimatainen, p. 050 599 6195
Tarja Lappi, p. 050 534 6738

Toimisto/Ajanperumiset
p. 050 400 2546
Eeronkatu 10
40720 Jyväskylä