Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pysäköityjä moottoripyöriä Kirkkopuiston reunassa

Mopojen pysäköinti

Kesä on vilkasta mopoiluaikaa, siksi on hyvä kerrata mopoilua koskevat pysäköintisäädökset. Pysäköintikiellot ja -rajoitukset ovat pääosin samat kuin muillakin ajoneuvoilla. Lisäksi on muutamia mopoja koskevia poikkeussääntöjä, jotka koskevat mopoja, mutta ei kevyitä, puhekielessä mopoautoiksi kutsuttuja nelipyöräisiä ajoneuvoja.

Pysäköintialueilla, joissa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu liikennemerkillä (H19), mopojen ei tarvitse ilmoittaa pysäköinnin alkamisaikaa, mutta pysäköinnin aikarajoitusta pitää noudattaa.

Maksullisella pysäköintipaikalla tulee suorittaa maksu. Muistilipuke voidaan kiinnittää mopoon, mutta varsinainen pysäköintilippu säilytetään itsellä. Jos saa pysäköintivirhemaksun, sen voi saada peruttua esittämällä alkuperäisen maksulipukkeen pysäköinninvalvonnan asiakaspalvelussa tai oikaisuvaatimuksen liitteenä.

Asema-aukiolla (kartta Asema-aukion mopopaikoista ) ja Sepänkadun pysäköintialueella (kartta Sepänkadun mopopaikoista) on mopoille ilmaisia pysäköintipaikkoja. Mopoa ei saa pysäköidä moottoripyörille tarkoitetuille P-paikoille.

Jos mopon joutuu joskus pysäköimään jalkakäytävälle, pyörätielle tai pihakadulle, on pidettävä huolta siitä, että se ei kohtuuttomasti haittaa tai estä muiden kulkua. Kävelykadulle mopoa ei saa pysäköidä.

Moottoripyörien pysäköinti

Moottoripyöräilyn suosio Suomessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Motoristeja liikkuu myös kaupunkiliikenteessä, sillä moottoripyörillä tehdään varsinkin kesäaikana paljon työ- ja asiointimatkoja.

Moottoripyörän joutuu pysäköimään keskustassa yleensä maksullisille pysäköintipaikoille. Muistilipuke voidaan kiinnittää moottoripyörään, mutta varsinainen pysäköintilippu säilytetään itsellä. Jos saa pysäköintivirhemaksun, sen voi saada peruttua esittämällä alkuperäisen maksulipukkeen pysäköinninvalvonnan asiakaspalvelussa tai oikaisuvaatimuksen liitteenä. Pysäköintitaloihin pysäköinti saattaa myös olla moottoripyörällä hankalaa, koska moottoripyörä ei välttämättä anna riittävää signaalia parkkihallin puomin avausmekanismille.

Pysäköintialueilla, joissa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu liikennemerkillä (H19), moottoripyörien ei tarvitse ilmoittaa pysäköinnin alkamisaikaa, mutta pysäköinnin aikarajoitusta pitää noudattaa.

Edellä kuvatuista syistä Jyväskylän keskusta-alueelle on järjestetty maksuttomia pysäköintipaikkoja moottoripyörille. Kadun varteen merkityt moottoripyörien pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppakadulla Kirkkopuiston kioski-kahvilan kohdalla (kartta Kauppakadun paikoista), Puistokadun Kolmikulman puoleisessa päässä (kartta Puistokadun paikoista) ja Asema-aukiolla Asemakadun ja Hannikaisenkadun kulmauksessa (kartta Asema-aukion paikoista). Kadunvarsipaikat ovat käytössä sääolosuhteiden mukaan moottoripyörien ajokauden ajan, eli suunnilleen toukokuusta syyskuun loppuun.