Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Tervetuloa elävän musiikin maailmaan! Jos olet tulossa ensimmäistä kertaa klassisen musiikin konserttiin, mielessäsi voi risteillä muutamia kysymyksiä. Seuraavasta voit löytää niihin vastauksen!


Mitä klassinen musiikki on?

Klassisella musiikilla tarkoitetaan yleensä orkesterisoittimia soittavalle ryhmälle sävellettyä musiikkia. Orkesterisoittimia ovat jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskipuhaltimet ja lyömäsoittimet. Useimmiten klassinen musiikki on sävelletty joko sinfonian tai konserton muotoon.

Sinfonia tarkoittaa laajamittaista orkesterisävellystä, jossa perinteisesti on neljä osaa. Hitaasta nopeatempoiseen vaihtelevien osien välillä pidetään yleensä lyhyt tauko, jonka aikana ei taputeta. Sen, kuinka monta osaa ja hiljaista taukoa teoksessa kulloinkin on, saat selville konsertin käsiohjelmasta sekä seuraamalla kapellimestaria.

Konsertto eroaa sinfoniasta siten, että sen päätähtenä loistaa solisti soittimensa kanssa. Konserttoja on sävelletty eniten pianolle ja viululle, mutta myös kaikille muille orkesterin soittimille. Tyypillisesti konsertoissa on kolme osaa, joiden välissä pidetään sinfonian tapaan pieni tauko.

Konserttien yhteydessä on myynnissä pieni Konsertissa kävijän taskusanasto, josta löytyy mielenkiintoista tietoa säveltäjistä kuin laaja musiikkisanastokin.

Mitä soittimia sinfoniaorkesterista löytyy?

Sinfoniaorkesteri koostuu neljästä eri soitinryhmästä, joihin kuuluu erilaisia soittimia.

Jouset: Viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso

Puupuhaltimet: Huilu, klarinetti, oboe ja fagotti

Vaskipuhaltimet: Käyrätorvi, trumpetti, pasuuna ja tuuba

Lyömäsoittimet: Patarummut, ksylofoni ja muut lyömäsoittimet

Jos omasta orkesterista ei löydy teoksen vaatimaa määrää tiettyjä soittimia, kokoonpanoa vahvistetaan tarvittaessa vierailevilla soittajilla. Näin vakituiselta kokoonpanoltaan pienikin orkesteri voi soittaa konserteissaan suuria sinfonioita. Jyväskylä Sinfoniassa soittaa 38 vakituista soittajaa.

Heti kapellimestarin vasemmalla puolella soittaa konserttimestari, joka toimii ykkösviulun äänenjohtajana. Konserttimestari toimii ikään kuin orkesterin omana johtajana heti kapellimestarin jälkeen, ja tunnistat hänet, kun hän kättelee kapellimestarin aina konsertin alussa.

Monissa soitinryhmissä on omat soolosoittajansa, esimerkiksi soolosellisti, joka soittaa tälle soittimelle sävelletyt soolo-osuudet. Joskus soolosoittajia voi olla useampiakin, jolloin he vuorottelevat yksilöosuuksien soittamisessa.

Mitä kamarikonsertissa tapahtuu?

Aina säveltäjät eivät halua säveltää mahtipontisia sinfonioita tai suuria konserttoja, vaan kaipaavat pienimuotoisempaa musiikkia. Kamarimusiikki tarkoittaa pienissä tiloissa ja pienehköillä kokoonpanoilla (esimerkiksi kvartetit ja jousiorkesterit) soitettua musiikkia.

Jyväskylä Sinfonia pitää kamarikonsertteja yleensä pari kertaa konserttikaudessaan vaihtelevin esiintyjäkaartein. Konsertit pidetään yleensä Jyväskylän kaupungintalolla, mutta toisinaan vieraillaan myös muualla. Vuosien saatossa kamarikonsertteja on pidetty niin Kuokkalan kirkossa, Hannikaissalissa, Aalto-salissa kuin Vakiopaineessa ja Tanssisali Lutakossakin.

Voiko konserttiin tulla yksin, entä lasten kanssa?

Monet tulevat sinfoniakonserttiin nauttimaan musiikista omassa rauhassa, toiset taas sopivat tapaamisen ystävien kanssa juuri musiikki-iltaan, jolloin ennen aloitusta ja väliajalla on hyvä vaihtaa kuulumisia. Tulitpa yksin tai yhdessä, olemme varmoja, että viihdyt.

Lapset ovat tervetulleita orkesterimme konsertteihin, omalla edullisella hinnallaan. Kannattaa tutustua etukäteen kauden konserttien ohjelmiin ja kestoon, jotta löydät lapsia kiinnostavan ja sopivan mittaisen konserttielämyksen. Kokopitkä konsertti laajoine sinfonioineen voi aivan pienille lapsille olla turhan raskas, joten jotta ilta onnistuisi sekä lapsen että muun yleisön kannalta parhaimmalla mahdollisella tavalla, klassiseen musiikkiin tutustuminen on hyvä aloittaa lyhyemmillä kerroilla.

Apua, mitä laitan päälle? 

Ei huolta - voit pukeutua siten kuin itsestäsi tuntuu hyvältä, juhlavasti tai arkisemmin. Konsertti-ilta on monille viikon kohokohta, jolloin on mukavaa laittautua ja pukeutua kauniisti. Toisaalta monet voivat tulla konserttiin suoraan töistä siistien arkivaatteiden toimiessa sopivana asuvalintana.

Mihin aikaan olisi hyvä saapua paikalle?

Parasta olisi, jos tulisit konserttipaikalle noin 20-30 minuuttia ennen konsertin alkua. Näin ehdit mukavasti jättää ulkovaatteesi narikkaan säilytykseen, seurustella muiden kuulijoiden kanssa ja tutustua konsertin käsiohjelmaan. Jos haluat nauttia väliajalla kahvia ja leivonnaisia, kannattaa sinun tehdä etukäteen ennen konsertin alkua väliaikavaraus. Näin pääset väliajan alettua suoraan sinulle osoitettuun pöytään nauttimaan herkuista ilman turhaa jonottamista.

Konsertit alkavat aina ilmoitettuun aikaan, jolloin kaikkien kuulijoiden tulee olla salissa. Myöhästyneitä ei valitettavasti voida päästää saliin kesken teoksen. Ovimiehet voivat päästää saliin teoksen osien välillä, mutta tällöinkin paikka yleensä on salin takaosassa; omalle paikalle myöhässä tulijat pääsevät normaalisti vasta väliajan jälkeen. Tulethan siis ajoissa paikalle!

Mistä löydän istumapaikkani?

Jyväskylä Sinfonia konsertoi useimmiten Jyväskylän teatteritalossa, jonka isolla näyttämöllä on yhteensä 551 paikkaa. Saliin mennään joko oikeasta tai vasemmasta ovesta - tämä tieto on merkitty lippuusi. Penkkirivien päädyissä on rivinumeroinnit, ja istumapaikan numerot löytyvät istuimista. Katsomokartan löydät tästä. Voit lippua varatessasi valita, haluatko istua lähempänä, jolloin näet soittajat läheltä vai tarkastella kokonaiskuvaa kauempaa. Salin akustiikka vaihtelee eri istumapaikoissa; kokeilemalla saat selville itseäsi miellyttävän kohdan.

Toinen säännöllinen konsertointipaikkamme on Taulumäen kirkko, jossa istumapaikkoja ei ole määritelty ennalta. Sen vuoksi kannattaa saapua ajoissa paikalle, jos haluaa istua tietyssä kohtaa kirkkosalia tai parvella. Kirkkokonserteissa yleisö saa alkaa siirtyä paikoilleen vajaata tuntia ennen konsertin alkua. Huomioithan, että joissakin kohdin näkyvyys voi olla rajoitettu johtuen kirkon pylväistä.

Saanko ottaa kuvia tai lähettää tekstiviestin?

Valokuvaaminen ja äänittäminen on kiellettyä konserteissamme. Toivomme myös, että matkapuhelimet ja muut sähköiset laitteet suljetaan täysin konsertin ajaksi, jotta mahdollisia häiriöitä ei esiintyisi. Jotta konserttielämys olisi kaikille yhtä miellyttävä, vältäthän myös vieruskaverin kanssa keskustelua ja papereiden rapistelua konsertin aikana. Taskussa kannattaa pitää pastilleja siltä varalta, että yskä yllättää.

Mitä tekisin väliajalla? 

Teatteritalon noin 20 minuutin mittaisella väliajalla voit nauttia kahvia ja virvokkeita. Väliaikatarjoilun hoitaa Sodexo Oy ja voit tilata haluamasi virvokkeet etukäteen netissä. Väliajalla on myös hyvä hetki tutustua orkesterimme levyihin, joita voit ostaa lämpiön puolelta.

Kirkkokonserteissa ei väliaikaa välttämättä ole lainkaan tai se on lyhyt, noin 10 minuutin mittainen.

Milloin saa taputtaa?

Konserteissa taputetaan yleensä kahden eri tavan vuoksi. Aplodit ovat yleisön keino tervehtiä orkesteria ja toisaalta kiittää esityksestä. Konsertin aluksi orkesterin jäsenet saapuvat aplodien saattamina paikoilleen. Pienen hetken kuluttua ilmestyy paikalle konserttimestari, joka johtaa orkesterin viime hetken virityksen. Tämän jälkeen saapuu paikalle kapellimestari, jota tervehditään jälleen taputtamalla. Solistit tulevat yleensä yhdessä kapellimestarin kanssa, mutta usean solistin konsertissa he saattavat tulla lavalle yksitellen. Tällöin heidän saapuessaan on kohteliasta taputtaa heitä tervehtiäkseen.

Monissa teoksissa, kuten sinfonioissa, on useita osia, joiden välissä on lyhyt hiljainen tauko. Tauon aikana ei ole tapana taputtaa, vaan vasta viimeisen osan jälkeen. Käsiohjelmasta saat selville osien lukumäärän, mutta jos menet laskuissa sekaisin, ei huolta – seuraa vain mallia muusta yleisöstä ja taputa heidän kanssaan yhdessä.

Viihtyisää konsertti-iltaa!

Asiasanat:  
Jyväskylä Sinfonia
konsertti
kulttuuri