Hyppää pääsisältöön
Kuva
Opiskelija metallityön kurssilla

Kurssimaksun maksaminen

Kurssimaksu mainitaan jokaisen kurssin kohdalla ja se kattaa opetuksen. Joillakin kursseilla peritään esimerkiksi tentti-, tutkinto-, todistusmaksu, joka ilmoitetaan kunkin kurssin kohdalla erikseen. Lisäksi monilla kursseilla opiskelijalle saattaa tulla kuluja materiaaleista, työvälineistä, oppikirjasta ja monisteista. Opiskelijat vastaavat hankinnoista itse, ellei toisin sovita. 

Opiston neuvonta ei vastaanota käteismaksuja.

Kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä saat kurssimaksun maksamista varten maksulinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos ilmoittaudut puhelimella, huolehdithan, että saat samalla maksutiedot.

Kurssimaksu on perintäkelpoinen ilman oikeuden päätöstä.

Maksamattomista kurssimaksuista seuraa maksumuistutus (5 €), jonka jälkeen lasku siirtyy perintään. Muistutus avoinna olevasta kurssimaksusta lähetetään asiakkaan s-postiin, jossa maksulinkki kurssimaksun maksamiseen. Huomautus tulee osoitteesta no-reply@opistopalvelut.fi. Maksun laiminlyöminen aiheuttaa opiskeluoikeuden menetyksen. 

Kun kurssi on alkanut, opisto ei enää palauta kurssimaksuja, vaikka opiskelija ei osallistuisi ilmoittautumalleen kurssille. Kurssimaksua ei myöskään palauteta, jos opiskelija keskeyttää opiskelunsa henkilökohtaisista syistä, kuten sairastumisen, työesteen tai paikkakunnan muutoksen vuoksi. Kurssilta poissaolo ei alenna kurssimaksua. Ks. Ilmoittautumis- ja perumisohjeet

Taiteen perusopetuksen lukukausimaksut (arkkitehtuuri, kuvataide, musiikkikoulu, sanataide ja teatteritaide) laskutetaan syksyllä ja keväällä.

Työsuhde-eduilla maksaminen

Seuraavilla maksuvälineillä voi maksaa ainoastaan henkilökohtaisia kurssimaksuja: 

  • Smartum liikunta, liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum-kortti, SmartumPay
  • ePassi, Tyky kulttuuri ja liikunta
  • Eazybreak
  • Edenred, Ticket M&B -kortti, Ticket Duo-kortti ja virikesetelit

Työsuhde-eduilla ei voi maksaa ruoka- ja juomakursseja, eikä perheenjäsenten maksuja.

Maksaessasi työnantajan työsuhde-eduilla, varmista neuvonnasta ennen maksamista, että kurssi toteutuu.
Kansalaisopisto ei voi palauttaa työsuhde-eduilla maksettuja kurssimaksuja.

Käyttäjän henkilöllisyys tarkistetaan maksutapahtuman yhteydessä.

Alennukset 

Alennukset ovat henkilökohtaisia ja edellyttävät pääsääntöisesti alennusoikeuden todistamista ja asioimista opiston neuvonnassa. Alennukset koskevat ainoastaan kurssimaksun osuutta, ei kurssiin sisältyviä materiaaleja, oppikirjoja tms.  maksuja. 

Eläkeläis-, seniori- ja joidenkin erikoisryhmien kurssien hintoja on alennettu muihin kursseihin verrattuna. Alennus on huomioitu valmiiksi kurssimaksuissa. Sotaveteraaneille kurssit ovat maksuttomia. 

Lisäksi taiteen perusopetuksessa huomioidaan 20 euron sisaralennus.

Opintosetelialennus maahanmuuttajille ja työttömille

Opintoseteleillä tuetaan maahanmuuttajien ja työttömien opiskelua. Opintosetelialennus on 30 euroa kurssimaksusta. Opiskelija voi saada yhden (1) 30 euron alennuksen yhdestä kurssista lukuvuodessa.  Työttömyys tulee erikseen todistaa käymällä opiston neuvonnassa. Työttömyys todistetaan ensisijaisesti Kelan tai työttömyyskassan viimeisimmällä maksutositteella. Työttömyyden voi todistaa myös TE-toimiston sähköisellä oma-asiointi -lomakkeella tai työttömyys-/lomautuspäätöksellä. 

Alennusta ei myönnetä jälkikäteen jo maksettuihin kurssimaksuihin. 

Lisäksi tarjolla on eri kohderyhmille suunnattuja kursseja, joissa on jo huomioitu opintosetelialennus. Kurssien kohderyhminä ovat maahanmuuttajien ja työttömien lisäksi seniorit ja eläkkeellä olevat sekä alhaisen pohjakoulutuksen omaavat ja oppimisvaikeuksia kokevat. 

Opintosetelikursseille ilmoittaudutaan normaalisti ja niitä koskevat normaalit peruutusehdot. Opintosetelialennusta ei myönnetä jälkikäteen. 

Kipinä-etu työllisyys-, sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaalle

Kansalaisopistossa Kipinä-edulla voi osallistua maksutta yleissivistäville kursseille sekä lasten ja nuorten taiteen perusopetukseen, mikäli kursseille on jäänyt vapaita paikkoja. Vapaita kurssipaikkoja voi tiedustella aikaisintaan kurssin alkamispäivänä. Lue lisää Kipinä-edusta tai kysy lisätietoja kansalaisopiston neuvonnasta.