Zoltán Kövér, trumpetti

Zoltán Kövér syntyi vuonna 1984 Berettyóújfalussa, joka sijaitsee lähellä Unkarin toiseksi suurinta kaupunkia Debreceniä. Zoltánin äiti työskenteli kemistinä ja isä kaupungin vesiyhtiössä, eikä suvussa ollut yhtään musiikin harrastajaa. Viisivuotiaana Zoltán näki tuttavan 14-vuotiaan pojan soittavan trumpettia ja ihastui soittimeen. Tosin ihastus muuttui pian tuubaan, ja Zoltán päätti mennä ystävänsä kanssa musiikkikouluun. ”Minä halusin soittaa tuubaa ja ystäväni trumpettia. Mutta musiikkikoulussa minulle lykättiin käteen trumpetti ja hänelle nokkahuilu. Se meni siis nappiin!” Myös vanhemmat kannustivat trumpetinvalintaan, sillä kevyttä instrumenttia oli helpompi kuljettaa soittotunneille. Myöhemmin ensimmäisen inspiraation antaneesta pojasta tuli Zoltánin soitonopettaja, joten uran alku oli monia yhteensattumia täynnä.

Soitinvalinnan jälkeen elämä täyttyi trumpetista. Aamupäivisin Zoltán kävi tavallista koulua ja joka iltapäivä kuutena päivänä viikossa hän opiskeli musiikkia: trumpettia, solfaa, teoriaa sekä kamarimusiikkia. ”Pidin siitä todella paljon, etenkin, kun 9-vuotiaana pääsin puhallinorkesteriin. Juuri silloin Neuvostoliitto hajosi, rajat aukenivat ja pääsimme matkustelemaan orkesterin kanssa lähimaihin. Se oli valtavan upeaa.” 14-vuotiaana Zoltánin oli tehtävä valinta tulevaisuutensa suhteen, kun edessä oli joko musiikki- tai insinööripainotteinen lukio. Vaikka vanhemmat vaativat matemaattisten aineiden lukemista ja vaikka Zoltán sijoittui toiselle sijalle valtakunnallisessa kemian kilpailussa, hän valitsi musiikin ja muutti pois kotoa 100 kilometrin päässä sijaitsevan koulun perässä. Koulun päätyttyä 18-vuotiaana hän aloitti Debrecenin yliopistossa, josta tuli puolen vuoden opiskelijavaihtoon Tampereelle vuonna 2005. ”Suomeen tulo oli valtava shokki. En osannut siihen aikaan kuin unkaria. En ymmärtänyt edes lentokentällä, kun virkailija kysyi passiani. Se oli katastrofi! Siitä paikasta aloin opettelemaan kieltä, jotta ylipäätään selviäisin ja ymmärtäisin tunneilla jotain. On hieman sääli, että ensimmäinen kieleni Suomessa on englanti, tai oikeastaan finglish. Jos ihmiset ympärilläni olisivat alkaneet puhua minulle vain suomea, tilanne voisi olla nyt toinen.” Tampereella ollessaan Zoltán haki myös Sibelius-Akatemiaan ja pääsi sisään. Hän kuitenkin palasi vielä takaisin Unkariin valmistuakseen yliopistosta kandidaatiksi ja aloitti maisteriopinnot Unkarissa samaan aikaan kuin Sibelius-Akatemiassa. Samanaikaisesti Zoltánilla oli siis käynnissä kolmen yliopiston opinnot. 

Vuonna 2006 hän alkoi modernin trumpetin ohella soittaa myös barokkitrumpettia, josta innostui toden teolla. Zoltán opiskeli puoli vuotta Kölnissä barokkimusiikkia sekä -trumpetin soittoa ja oli lähes täysin barokin ympäröimä Saksasta palattuaan. Vuonna 2011 Zoltánista tuli myös Suomalaisen barokkiorkesterin jäsen, ja tutkinnot hän on suorittanut molemmilla instrumenteilla. ”Barokkitrumpetissa ei ole läppiä, joten se on lähinnä puutarhaletku. Myös ääni eroaa huomattavan paljon tavallisesta trumpetista. Sillä voi soittaa trumpettimaisella fanfaarityylillä, mutta myös laulavaan sävyyn, jolloin laulajien kanssa on helpompaa tulla toimeen. Barokkitrumpetilla on mielestäni helpompi soittaa erilaisissa musiikkiympäristöissä.”

Ensimmäinen käynti Jyväskylässä oli tammikuussa 2015 orkesterin keikkasoittajana. Tasan vuoden kuluttua ovet avautuivat onnistuneen koesoiton jälkeen, ja hänestä tuli trumpetin äänenjohtaja. ”Pidän Jyväskylä Sinfoniasta todella paljon. Ilmapiiri on mukava enkä ole aiemmin tuntenut oloani näin kotoisaksi missään orkesterissa. Musiikinkaan puolesta en kaipaa isoihin orkestereihin, sillä pienempien orkestereiden ohjelmistot ovat lähempänä minua.” Vaikka hän viihtyykin erinomaisesti Jyväskylässä, toinen jalka on edelleen Helsingissä, jossa sijaitsevat tyttöystävän lisäksi tärkeät barokkikokoonpanot. ”Matkustan tätä väliä jatkuvasti ja jatkan niin kauan kuin tunnen voivani näin tehdä, myös fyysisesti. Tällä tavoin koen itseni kokonaiseksi. Toivottavasti kuitenkaan kuusikymppisenä minun ei enää tarvitse matkustella ympäriinsä.” 

Itse kaupunkia Zoltán ei ole juuri ehtinyt nähdä, sillä hänen vakioreittinsä kulkee Kolmikulman harjoitustilojen ja Mattilanpellolla sijaitsevan asunnon välillä. Jyväsjärvi on tullut kuitenkin nähtyä luisteluradan ansiosta. Arkeen kuuluu myös Sinfonisten Sähläreiden viikoittaiset pelit sekä uutuutena squash Nahokon ja Junen kanssa. Triolla on etsinnässä jopa squashvalmentaja! Vapaa-ajalla Zoltán harrastaa pienten hyönteisten makrovalokuvausta, mikä vaatii paljon aikaa. ”Kun teen jotain, haluan tosissani keskittyä siihen. Jos minulla on kymmenen minuuttia aikaa mennä ulos kameran kanssa, se ei ole minun juttuni. Makailen sitten koko päivän puskissa ja nurmikoilla.” Näyttelyitä hän ei ole valokuvillaan pitänyt, sillä ne ovat vain omaksi iloksi.