Tero Majala, II-viulu

Tero Majala syntyi vuonna 1957 Kouvolassa tavallisen työläisperheen esikoiseksi. Autonasentajana työskennelleen isän ja erilaisia töitä tehneen äidin perhe täydentyi myöhemmin vielä pikkusiskolla. Tero viihtyi lapsena hyvin Kouvolassa ja urheili innokkaasti kokeillen lähes joka urheilusorttia. Hiihtoa ja voimistelua tuli harrastettua kilpatasolla asti, jälkimmäistä jopa Suomen mestaruustasolla 15–16-vuotiaaksi asti menestyksekkäästi. Koska kotona ei musiikkia harrastettu lainkaan, Teron soittoharrastus lähti liikkeelle aamuhartaudesta. ”Koulun hartaushetkessä ilmoitettiin, että koulun musiikinopettajalta voisi saada ilmaisia pianotunteja. Sana ilmainenhan tarttui heti korvaan, ja siitä se sitten lähti.” 10-vuotias Tero aloitti pianotunnit harjoitellen koulussa oppituntien jälkeen, kunnes kotiinkin hankittiin piano. Muutaman vuoden päästä pikkusiskon aloitettua viulutunnit kateus iski kuitenkin Teroon, ja soitin vaihtui pianosta viuluun. Onnellisten sattumusten kautta hän sai opettajakseen Kouvolan orkesterin kapellimestari Eero Bisterin – tulevan appiukkonsa. ”Olin jo 14-vuotias eli aika vanha. Aloin saada kaksi kertaa viikossa tunteja kiivaaseen tahtiin. Se vei mennessään eikä mennyt kuin pari vuotta, niin olin jo orkesterisoitossa mukana. Eero otti minut orkesteriin sitä mukaa, kun katsoi minun osaavan siellä jotain soittaa.” 

Pian Tero huomasi tekevänsä orkesterissa koulun ohella montaa muutakin hommaa, kuten roudaavansa soittimia sekä jakavansa nuotteja ja mainoksia kaupungilla. Lukion jälkeen soittamiseen tuli kokonainen vuoden tauko armeijan takia, sillä laskuvarjojääkärikoulutuksesta ei ollutkaan niin yksinkertaista päästä lomalle ja orkesterikeikoille. Armeijan jälkeen edessä olikin pulma tulevaisuuden kuvioista, ja kun muuta ei mieleen pulpahtanut, Tero päätti hakea opiskelemaan musiikkitiedettä. Ovet aukesivat sekä Turkuun ja Jyväskylään, joista jälkimmäisen hän valitsi. ”Heitin kuin arpaa kaupunkien välillä, sillä kumpaakaan en tuntenut. Tämä ehkä viehätti hiukan enemmän. Vuonna 1978 tänne tulin ja siitä asti täällä pysynyt.”

Musiikkitieteen opintojen ohella Tero alkoi ottaa yksityisviulutunteja Jorma Nisulalta ja pääsi myös konservatoriolle opiskelemaan valmistuen sieltä viulunsoitonopettajaksi. Pikku hiljaa Tero alkoi saada omia viuluoppilaita Jyväskylästä, Keuruulta ja Viitasaarelta, minkä lisäksi hän keikkaili vanhassa Kouvolan orkesterissaan sekä myös Jyväskylän kaupunginorkesterissa yhä tiiviimmin. Kun päälle tulivat vielä teatterin keikat viikonloppuisin, työtahti oli niin hurja, ettei sitä enää jaksaisi millään. Vuonna 1984 Tero vakinaistettiin Jyväskylän orkesteriin, ja orkesterityön tiukentuessa soitonopettajan työt vähenivät pikkuhiljaa pois.

Oman vaimon kanssa samassa työpaikassa oleminen on vuosien jälkeen jo niin tuttua, ettei sitä edes muista ihmetellä. Jos aiemmin ongelmia aiheutti lastenhoito kiertueiden aikana, nyt huolenaiheena on enää koira, 15-vuotias Ansku-snautseri, joka vie isäntänsä lenkille kolmesti päivässä. Varovasti Tero arvioi kävelevänsä koiran kanssa vuodessa vähintään 1500 kilometriä, mikä pitää huolen hyvästä kunnosta. Myös työkavereiden sulkapallojengi on ollut kasassa vuosikausia, ja kesäisin pyöräily ja Ruoveden kesämökki tarjoavat puuhaa vapaa-ajalle.

Lempimusiikki vaihtelee Terolla usein sen mukaan, mikä kulloinkin on konserttiohjelmistossa meneillään. Tosin klassikoihin on aina mukava palata. ”Kyllä sitä uutta musiikkiakin soittaa, mutta välillä tuntuu, etteivät kaikki säveltäjät aina oikein ymmärrä, mitä kirjoittavat millekin instrumentille. Välillä tulee ihan mahdottomia stemmoja eteen ja se joskus stressaa.” Yksi työuran tärkeistä tehtävistä on ollut luottamusmiehenä toimiminen. Ensimmäiset luottamusmieskurssit Tero kävi jo 1990-luvun alkupuolella, joten luottamusmiesuraa on tullut tehtyä jo yli 20 vuotta. ”Minut vain valittiin siihen hommaan aikoinaan, joten siitä se sitten lähti. Olen ollut taloyhtiömmekin puheenjohtajana pitkään, joten kai minussa sitten on jotain, miksi ihmiset minuun luottavat.”