Sanna Wihinen, fagotti

”Jyväskylä on vähän kuin Norja; molemmissa asuu niin tervehenkisiä ja liikunnallisia ihmisiä. En ole missään muussa Suomen kaupungissa tavannut näin paljon ihmisiä, jotka viettävät viikonloppunsa ulkoillen tai harrastaen muuta liikuntaa”. Tervehenkisyyden perikuva taitaa Sanna Wihinen olla itsekin. Maastopyöräilyä, jumppaa, hiihtoa ja sählyä orkesterin sählyporukassa harrastava Sanna saapuu aamusta toiseen yhtä reippaana harjoituksiin kehuen työmatkapyöräilyn ihanuutta. Keski-Pohjanmaan lakeuksilla parikymppiseksi asti elänyttä Sannaa ei pahemmin hetkauta edes Keski-Suomen hivenen mäkisemmät maastot. 

Kannuksessa vuonna 1981 nelilapsiseen perheeseen syntynyt Sanna tottui musiikkiin pienestä pitäen. Äiti opetti piano-oppilaita kotona, mutta ei tyrkyttänyt musiikkiharrastusta lapsilleen. Sanna lauloi lapsena kuorossa, soitti pari vuotta viulua ja hieman vanhempana innostui laulamisesta. Äänenmurroksen takia laulutuntien sijaan suositeltiin kuitenkin kokeilemaan hetken aikaa jotain puhallinsoitinta hengitystekniikan parantamiseksi, ja soittimeksi valikoitui fagotti. Pari vuotta kului ja alkuun hivenen nololta soittimelta tuntunut fagotti viihtyi Sannan sylissä entistä paremmin. ”Minä en valinnut fagottia; fagotti valitsi minut”, hän naurahtaa kuvaillessaan suhdettaan soittimeensa. 

Kaustisen musiikkilukion jälkeen oli luonnollista viettää pari vuotta fagottiopintojen parissa Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Kokkolassa ja miettiä, mitä haluaa isona tehdä. Pian musiikki vei nuoren pohjalaistytön kuitenkin kohti tuntematonta Helsinkiä ja Sibelius-Akatemiaa. Vuodet 2003–2010 kuluivat harjoittelunörtiksi itseään kutsuvalta Sannalta tiiviisti Akatemian harjoitusluokissa sekä freelancerina eri orkestereissa sijaisuuksia tehden. Yksi mieleenpainuvista sijaisuuksista oli puolitoistavuotinen rupeama Kaartin soittokunnassa, jonka kautta pääsi esiintymään varuskuntiin, suurlähettiläille, valtiovierailujen edustajille ja huippuna Linnan juhliin. Hauskana muistona Kaartin ajalta oli myös lautasten soitto, jota puupuhaltaja pääsi harrastamaan ulkoilmakonserttien aikana. ”Lautaset oli ihan parasta siinä työssä!”

Jyväskylään Sanna saapui koesoiton voitettuaan uudenvuodenaattona 2009. ”En tuntenut Jyväskylästä ketään, työpaikan avaimia ei vielä ollut, ja pakkasta oli koko ajan -30 astetta. Mietin, mihin ihmeeseen olen oikein tullut”, Sanna miettii alkuhetkiään Keski-Suomessa. Sulautuminen orkesteriin tapahtui kuitenkin mutkattomasti, ja Jyväskylästä on parin vuoden kuluessa muodostunut koti – niin vahvasti, että viime kesänä Hihnalasta tuli Wihinen ja oman talon rakentaminen käynnistyy tulevana kesänä. 

Nuoruuden haave laulajan urasta tuikkii enää toiveena päästä joskus kuoroon sekä kotona lauleskeluna. Laulajan yksinäisen reissutyön sijaan Sanna arvostaa tuttuja työkavereita ja omassa sängyssä nukuttuja öitä. Orkesterisoittamisen parhaaksi puoleksi kohoaa yksinkertaisesti hieno musiikki ja sen tuottamisessa mukana oleminen. ”Rakastan esimerkiksi Mozartia, Beethovenia, Mendelssohnia, Wagneria – ylipäätään klassista orkesterimusiikkia. 16-vuotiaana rakastuin Brahmsin 4. sinfoniaan ja olin ihan suu auki siitä, miten mahtava biisi se on!” 

”Vaikka välillä toivoisin olevani esimerkiksi ykkösviulistien ryhmässä, joka saa soittaa samaa stemmaa kuin muut ykkösviulistit, olen kuitenkin ylpeä oman soittimeni roolista orkesterissa. Jos yksi jousisoittaja sairastuu, sen puute ei teoriassa haittaa konserttia, mutta jos fagotisti sairastuu, se on pahempi juttu.” Fagottia voikin siis kuvata takarivin möreäksi taustatueksi, mutta äärimmäisen tärkeäksi teosten kokonaisuudelle. Niin, ja siihen useimmiten fagotistille esitettyyn kysymykseen vastaus: fagotti painaa n. 3,5 kiloa.