Maria Mangeloja, alttoviulu

”Sibelius on lapsuuteni kuulomaisema. Sitä on meillä soitettu ja lujaa! Etenkin viidennen sinfonian finaali on aikamoisen tuttu jo imeväisiästä. Kevyt musiikki on minulta mennyt aivan ohi.” 

Vuonna 1975 Vantaalla syntyneen Maria Mangelojan lapsuudessa apteekkariäidin ja ympäristöneuvosisän pianoharrastus ja musiikkimaku ohjasivat lapsia klassisen musiikin pariin. Äiti laulatti Mariaa ja pikkusiskoa paljon ja opetti pianonsoiton alkeita kotona. Piano vaihtui kuitenkin pian viuluun, mieleen painuneen konsertin ansiosta. Vuonna 1980 Jean Sibelius -viulukilpailun voittanut Viktoria Mullova konsertoi kilpailun päätyttyä pääkaupunkiseudulla, ja nelivuotias Maria ihastui katsomossa Mullovan kirkkaanpunaiseen iltapukuun. Tuona iltana Maria totesi äidilleen haluavansa alkaa soittaa viulua, ja opinnot alkoivat pian suzuki-metodilla Vantaalla. Viisivuotiaana Maria kävi myös kausikorttilaisena kahden vuoden ajan Helsingin kaupunginorkesterin konserteissa isänsä kanssa. ”Minulla oli nahkainen pussi täynnä karkkeja. Kun karkit loppuivat, yleensä nukahdin ja heräsin väliajalla taputtamaan. Sen jälkeen lähdimme pois eli kuuntelimme aina alkupuolen. Se oli minun ja isän oma juttu. Myöhemmin olikin hauskaa, kun ammattilaisena tein ensimmäisen pitkän sijaisuuteni juuri HKO:ssa. Lavalla ajattelin, että tuolla sitä istuin pikkutyttönä isän kanssa. Ympyrä jotenkin sulkeutui.”

Toiselle luokalle mentäessä perhe muutti Turkuun, ja Maria siirtyi Turun konservatorioon. 14-vuotiaana silloinen viulunopettaja suositteli ulottuvasormiselle tytölle vaihtoa alttoviuluun. Uudella soittimella aloittaminen tuoreelta pohjalta tuntui hauskalta, ja koska alttoviulisteista on aina huutava pula, mahdollisuudet moniin produktioihin, kamarimusiikkiin ja yhteismusisointiin aukesivat aivan eri tavalla kuin viulisteilla. Päätös ryhtyä ammattimuusikoksi syntyi lukiossa tiukan pohdinnan jälkeen, sillä pitkään tavoitteena olleeseen lääkärin uraankin oli hyvät edellytykset kouluarvosanojen pohjalta. Lukion toisella luokalla Maria kuitenkin aloitti ammattimuusikkolinjalla ollen näin kahdessa keskiasteen koulutuksessa samaan aikaan ja jäi lukion vapaaoppilaspaikalle käyden vain kokeissa paikan päällä. Ja kun Sibelius-Akatemiaan pääsy varmistui heti ensimmäisellä yrittämällä, lääketieteellinen jäi. ”Kyllä se on hieman jäänyt kaihertamaan mieltä, sillä lääkärinä olisi helpompi saada ja vaihtaa työpaikkaa elämän myötä kuin muusikkona. Faktahan on se, että koesoitot ovat niin kovia rypistyksiä työn ja perheen ohella, että kynnys lähteä siihen leikkiin vuosien karttuessa on varsin korkea.” 

Opiskeluaikaa leimasi aktiivinen jousikvartetissa soittaminen. Viiden vuoden ajan tyttökvartetti harjoitteli säännöllisesti, kävi kursseilla kuuluisien kvartettien opissa ja kilpaili ulkomailla. Kvartettisoitosta saatu pääoma leimaa edelleen Mariaa muusikkona. ”Huomaan, että otteeni soittamiseen on aina kamarimusiikkilähtöinen, myös orkesterissa. Tällaisessa pienessä orkesterissa se on erittäin hyvä asia ja pidän siitä, että kuulen itseni ja oman panokseni soitossa. Kvartettisoittamista kaipaan täällä kovasti ja olisi ihanaa löytää samanhenkisten soittajien ryhmä.”

Valmistuttuaan Maria sai sijaisuuden Tapiola Sinfoniettasta, mutta jäi pian äitiyslomalle. Samoihin aikoihin elämä Helsingissä kävi kuormittavaksi monista syistä, ja kun taloustieteen alalla toimivalle puolisolle aukeni mahdollisuus tulla töihin Jyväskylän yliopistoon, perhe muutti vuonna 2002 Keski-Suomeen. Kolmen vuoden kuluttua Maria aloitti sijaisena Jyväskylä Sinfoniassa ja lopulta vakinaisena vuonna 2009. ”Minulla ei ollut mitään kontaktia tänne, vaan tulimme tänne täysin perhesyistä. Kaupunkina Jyväskylä on lapsille äärimmäisen hyvä paikka kasvaa. Täällä on pienen kaupungin etuja, mutta yliopistokaupunkina kuitenkin hyvä ilmapiiri. Lapsille löytyy harrastuksia, ja etäisyydet ovat pieniä.” Kolmen tyttären perheen arki pyörii kilpauinnin, soittoharrastusten ja Vox Aurean välillä. Oman rentoutumisensa Maria hakee uinnin, juoksun ja sählyn ohella käsityöryhmä Kerttujen tapaamisista, joissa tehdään käsitöitä maailmanparannushöpötyksen ohella. Kultturellina väkenä Kertut ovat vierailleet myös sinfoniakonsertissa, pitäen kuitenkin kutimet tuolla kertaa käsilaukussa. Koko perheen kanssa osallistutaan myös aktiivisesti kristilliseen toimintaan, mikä luo perheen arvopohjan.

Merkittävän seikan Marian työurassa muodostaa Savonlinnan Oopperajuhlat, jonka orkesterissa hän soittaa tänä kesänä 11. kertaa. Opiskeluaikoina herännyt halu päästä kokemaan Savonlinnan henki ei ollut aivan helppo toteuttaa, sillä ainoa keino päästä mukaan orkesteriin on Savonlinnassa soittavan oman sektion jäsenten suositukset. Haave hautautuikin muutamaksi vuodeksi, kunnes tilaisuus aukeni yllättäen. ”Olin Radion sinfoniaorkesterissa keikalla ja istuimme lounaalla alttoviulistien kanssa. Olin juuri kertonut tulevasta muutostamme Jyväskylään ja kolmen kuukauden kesälomasta, kun yksi alttoviulisteista sai puhelun, että Savonlinnaan tarvitaan sijainen. Jo samana iltana päätimme mieheni kanssa, että sinne lähdetään. Koen, että se oli johdatusta, varsinkin kun tietää Savonlinnan olleen unelmani, jonka eteen en voinut tehdä muuta kuin elää eteenpäin ja odottaa.” Kahden vuoden sijaisuuden jälkeen Maria vakinaistettiin Oopperajuhlaorkesteriin, jonka vaihtuvuus on jäsenten sitoutumisen ansiosta minimaalista. Parina vuotena, jolloin Oopperajuhlat ovat jääneet väliin, suurin pettymys on ollut lapsilla; kesälomafiilikseen ei voi päästä ilman Savonlinnaa.

Ennen juhlien alkua stemmojen tulee olla hallussa, sillä harjoituksia yhtä oopperaa kohti ei tosiaankaan ole liian monta. ”Joka ilta, kun kävelee Olavinlinnan siltaa töihin ja lokit kirkuvat, niin ymmärtää, kuinka ainutlaatuinen miljöö se on tehdä töitä. Esitykset ovat niin korkeatasoisia, kapellimestarit ja laulajat maailmankuuluja ja kollegat rautaisia. Se on paras kesätyö, mitä voisi toivoa.”