Jani Koskela, kontrabasso

”Lempisäveltäjä? Nyt on vaikea kysymys. Minulla on käytännössä kaikki Keith Jarrettin, John Coltranen ja Miles Davisin levyt, mutta kuuntelen kyllä klassistakin kotona välillä – ja etenkin lastenlauluja nykyisin. Suurimmaksi osaksi kuuntelen kuitenkin kevyttä musaa.”

Jazzin, bluesin ja klassisen musiikin maastossa sompaileva Jani ”Kake” Koskela syntyi Tampereella vuonna 1977 perheen ainoaksi lapseksi. Kelloseppäisän ja pankkivirkailijaäidin kodissa soi lähinnä Katri Helena, ja Janin musiikkiharrastus alkoikin vasta yläasteella musiikinopettajan huomattua pojan kiinnostuksen. Opettajan lyötyä sähköbasson käteen yläaste kului bändikoulussa soitellen, mutta vähitellen heräsi kiinnostus opiskella myös musiikinteoriaa, jolloin soittimeksi oli valittava kontrabasso sähkösoittimien puuttuessa konservatorion valikoimasta. Pääsykokeissa sähköbassolla vedetty kontrabassokappale vakuutti kuulijat, ja paikka Tampereen musiikkiopistossa aukeni Janin ollessa lukion ensimmäisellä luokalla. Soittaminen alkoi pian täyttää koko elämän, ja bändikeikkojen lisääntyessä yläasteen hyvän oppilaan keskiarvo alkoi hivenen heikentyä. ”Kävin jazz- ja blueskeikoilla iltaisin. Soitin kolmelta yöllä isälle keikan loputtua ja hän haki ja roudasi minut kotiin. Nukuttiin isän kanssa pari tuntia ja sitten isä lähti töihin ja minä kouluun. Koulussa sitten torkuttiin.”

Lukion jälkeisen välivuoden aikana Jani treenasi päivisin kontrabasson soittoa ja kiersi iltaisin Suomea parinkin eri bändin riveissä. Radio Mafia valitsi silloisen bluesbändin äänitteen vuoden levyksikin. Välivuoden jälkeen Jani aloitti opinnot sekä Pop & Jazz Konservatoriossa Helsingissä että Tampereen ammattikorkeakoulussa käyden kahden vuoden ajan molempien kaupunkien soittotunneilla ja kiertäen viikonloput keikoilla. ”Motivaatio alkoi jossain vaiheessa vähän kadota, koska edistyminen ei ollut niin nopeaa, kun yritin tehdä niin montaa asiaa yhtä aikaa. Vaihdoin sitten kontrabasso-opettajakseni Parviaisen Jirin ja tajusin, että kontrabassonsoitto vaatii niin paljon työtä, että asioita on pakko priorisoida.” Pop & Jazz Konservatoriolta otetun välivuoden aikana kypsyi päätös jatkaa täysipainoisesti kontrabasson parissa ja Jani valmistui Tampereelta vuonna 2003. Viimeisen opintovuoden aikana hän kävi apurahan avulla soittotunneilla myös Saksassa kahden Berliinin filharmonikkojen suomalaiskontrabasistin – Janne Saksalan ja Esko Laineen – opissa. Berliini innoitti hakemaan jatko-opintoihin Musikhochschule Hanns Eisler Berliniin, mutta samoihin aikoihin syksyllä 2003 tuli hakuun myös Jyväskylä Sinfonian basistin pesti. Jani pääsi molempiin ja valitsi jälkimmäisen. ”Totta kai tulin tänne, koska kyseessä oli kuitenkin ammatti ja vakipaikka. Tällä tiellä sitten ollaan. Aina välillä on toki kaduttanut, ettei tullut mentyä Saksaan.”

Elämä alkoi soljua hyvin entuudestaan tuntemattomassa Jyväskylässä, jossa parasta oli sopiva koko, heti Tampereen jälkeen tietenkin. Opiskelijoiden tuoma nuorekas ilmapiiri antaa paikkakunnalle plussaa. ”Olen käytännössä ollut kaikissa Suomen orkestereissa keikalla ja tämä on ehdottomasti hyväntuulisin orkesteri. Ehkä se osaksi johtuu näistä hirveistä olosuhteista, mutta täällä ei yritetä olla enempää kuin ollaan.” Viikonloput menevät usein edelleen keikkaillessa erilaisten bile-, jazz-, salsa- ja bluesbändien kanssa Tampereen seudulla. Opettamisesta nauttiva Jani aloitti jo 20-vuotiaana bändikoulujen vetämisen sekä sähköbasson opettamisen yksityisissä musiikkikouluissa Tampereella johtaen hetken aikaa myös Tampereen konservatorion junior big bandia. Jyväskylän ammattiopistolla hän on opettanut jo kahdeksan vuotta oppilaiden vaihdellessa kuusivuotiaista pikkubasisteista ammattitason opiskelijoihin. Tänä syksynä hän aloitti opetustehtävät myös ammattikorkeakoulun puolella. Soittamisesta, opetuksesta ja keikkailusta jäävä aika kuluukin sitten neljävuotiaiden kaksosten Onni-Tapanin ja Ella-Marian sekä puolitoistavuotiaan Helmi-Olivian kanssa hyvin tiiviisti. Maasto- ja maantiepyöräilylenkit hoitavat liikuntaharrastuksen virkaa.

Vaikuttamistahtoisena luonteena Jani on toiminut orkesterivaltuuskunnassa jo vuosia ja on nykyisin sen puheenjohtajana. ”Passiivinen työnteko on aina tuntunut minulle vieraalta. Tykkään olla aktiivinen ja pyrkimyksenäni on aina kehittää jotakin tai ainakin yrittää parantaa sitä.” Viime syksynä lanseerattu Pikku Alkusoitto, jossa ammattiopiston taiteen perusopetuksen musiikin nuoret opiskelijat soittavat ennen konsertin alkua yleisölämpiössä, on myös Janin idealaarista peräisin. ”Ajatus tähän lähti siitä, että pääsin itse nuorena poikana soittamaan Tampere Filharmonian vastaavissa tilaisuuksissa. Tampereella oli yhteistyö koulun ja orkesterin välillä muutenkin hirmuisen aktiivista ja Jyväskylään tullessani huomasin, ettei täällä ollut sitä juuri yhtään. Se on suuri voimavara sekä orkesterille että koululle ja kaikenlaista yritetään kehittää edelleen. Nuorten opiskelijoiden kisällikonsertti olisi haaveissa saada tännekin.”