Dmitri Vasilevsky, alttoviulu

Dmitri Vasilevsky syntyi Leningradissa vuonna 1965 insinöörivanhempien perheeseen. Lapsuuden ikimuistoisiin hetkiin kuului konsertti filharmonikkojen suuressa salissa, jossa äiti ja Dmitri kuuntelivat urkujen soittoa. ”Olin kuin shokissa, sillä se oli niin loistavaa. Muistan menneeni sen jälkeen monta kertaa kuuntelemaan huippuluokan urkureita.” Äiti laittoi poikansa viisivuotiaana yksityispianotunneille, ja parin vuoden päästä Dmitri yritti päästä piano-oppilaaksi musiikkikouluun. Ovet eivät auenneet, mutta toisella yrittämällä hänelle tarjottiin pianon sijaan viulua. Viulutunnit alkoivatkin kahdeksanvuotiaana, ja 14-vuotiaana Dmitrille ehdotettiin vaihtoa alttoviuluun. ”Sain viikon, pari miettimisaikaa. Kysyin opettajaltani neuvoa ja hänestä se oli hyvä idea, sillä alttoviulisteille on tarjolla enemmän työpaikkoja eikä hyviä alttoviulisteja toisaalta ole paljoa. Siksi vaihdoin alttoviuluun enkä ole katunut, sillä pidän sen soundista kovasti. Toki enemmän soolorepertuaaria saisi olla.”

19-vuotiaana Dmitri aloitti opinnot Leningradin konservatoriossa ja sai opettajakseen nuoren, Münchenin alttoviulukilpailun voittaneen Vladimir Stopitchevin. Samalla kurssilla ja opettajalla aloitti silloin myös ystävä, josta tuli myöhemmin Tampere Filharmonian sooloalttoviulisti. Toisena opiskeluvuotenaan Dmitri aloitti työskentelyn filharmonian tasokkaassa akateemisessa oppilaskamariorkesterissa, jota johti Vladimir Altschuler – alttoviulisti ja kapellimestari, joka vieraili Jyväskylä Sinfoniaa johtamassa vuonna 2008. Opintojen ohessa työskentely antoi arvokasta työkokemusta usean vuoden ajan, myös soolosoittajan ja solistin tehtävissä. Vuonna 1989 valmistumisensa jälkeen hän jatkoi filharmonian soittajana ja vuodesta 1994 alkaen vuorottelevana äänenjohtajana. 

Vuonna 1996 Dmitri haki Mariinski-teatterin orkesteriin, mutta ei saanut paikkaa. ”Viikon päästä orkesterin johtaja soitti minulle ja tarjosi määräaikaista työtä ilman sopimusta. En voinut kuitenkaan jättää vakipaikkaani tällaisin ehdoin. Parin päivän päästä hän soitti uudelleen ja tarjosi paikkaa alttoviulusektiosta, jossa siihen aikaan soitti jopa 20 alttoviulistia. Sain 12. soittajan paikan.” Viisi vuotta Mariinskissa tarjosi raskasta työtä ja jatkuvaa matkustelua ympäri maailman – ensimmäisenä vuonna matkapäiviä kertyi yli 200! Vapaapäiviä ei juuri ollut, eikä tulevaa työjärjestystä tiennyt kuin maksimissaan kolmelle seuraavalle päivälle. Niinpä, kun Mihail-ystävä vinkkasi ensin Tampereen ja sitten Jyväskylän orkestereiden koesoitoista, Dmitri otti vinkistä vaarin. ”Tampereen koesoittoon en ehtinyt valmistautua, mutta Parman kiertueella harjoittelin Jyväskylää varten. Ensimmäisen koesoittokierroksen jälkeen Lasse (Allonen) kertoi kaikkien soittaneen hyvin, mutta jäljelle jäisi vain kaksi soittajaa: minä sekä toinen pietarilainen nuori viulisti. Yritin parhaani ja sain paikan keväällä 2001. Syksyllä aloitin työt Jyväskylässä.”

”Olen viihtynyt Jyväskylässä hyvin enkä ole enää kaivannut muualle. Luonto on hieno, samoin kävelykatu. Kulttuuri- ja konserttielämän kokemukset saan Pietarista, jossa vietämme kaikki lomat perheen kanssa. Sinne on vain 400 kilometriä ja tarjolla on monta hyvää salia, solistia ja konserttia. Ison ja pienen kaupungin ero on merkittävä, mikä on vain hyvä asia. Saan nauttia molempien kaupunkien hyvistä puolista.” Vapaa-ajallaan Dmitri urheilee pyöräillen, hiihtäen, luistellen ja uiden järvessä. Mökki lähellä Laatokan rantaa tarjoaa kesäisin tekemistä, kuten luontoretkiä ja sienten poimimista.

Tärkein musiikinlaji Dmitrille on romanttinen musiikki, ja säveltäjistä kolahtavat eniten Tšaikovski, Rahmaninov sekä Brahms. Vaikka lapsuuden urkukonsertti Bachin merkeissä oli hieno kokemus, barokkimusiikki ei ole koskaan iskenyt Dmitriin. ”En myöskään kuuntele nykyisin enää modernia nykymusiikkia, mutta pidän ehdottoman tärkeänä, että kaikenlaista musiikkia esitetään ja soitetaan.” Sinfoniaorkesterityön ohella Dmitri on soittanut paljon kamarimusiikkia ja oppinut nauttimaan suuresti myös oopperoista, etenkin Wagnerista ja Verdistä. Uusien teosten oppiminen ja soittaminen onkin hänelle se paras asia orkesterimuusikon työssä.

”Nykyään tärkeintä on lasteni koulutus. He molemmat ovat lahjakkaita viulisteja ja haluan tukea heitä opinnoissaan. Jyväskylässä ei ole valitettavasti tarpeeksi hyvää koulutusta heille tarjolla, joten poikani opiskelee nyt Espoon musiikkiopistossa. Aika näyttää, tuleeko heistäkin muusikoita.”