Alexis Roman, huilu

Alexis Roman syntyi kolmilapsiseen perheeseen Lyonissa vuonna 1986. Vanhemmat eivät olleet keskivertoa musikaalisempia, mutta kotona kuunneltiin runsaasti klassista musiikkia. Kaksivuotiaana Alexis oli kuullut Pekka ja susi -teoksen ja äitinsä mukaan pitänyt siitä niin kovasti, että hänet laitettiin solfatunneille. Kuusivuotiaana musiikinopettaja suositteli Alexisin vanhemmille, että lahjakas poika kannattaisi laittaa konservatorioon. Alexis sai itse valita kolme soitinvaihtoehtoa, joista yhdestä tulisi hänen soittimensa konservatoriossa. ”Ykköseksi laitoin huilun, toiseksi cembalon ja kolmanneksi harpun. Oli aika outoa, että halusin senikäisenä soittaa tuollaisia soittimia. Onneksi sain huilun.” Seitsemänvuotiaana Alexis aloitti musiikkipainotteisen koulun, jossa kahdeksan vuoden ajan opiskeltiin aamupäivisin ranskaa, matematiikkaa ja historiaa ja iltapäivisin puolestaan solfaa, huilua sekä orkesterisoittoa. 18-vuotiaana käsissä oli lukion päättötodistuksen lisäksi diplomi Lyonin konservatoriosta ja edessä siirtyminen Sveitsiin. ”Olin ensin vuoden Geneven konservatoriossa, mutta en pitänyt opettajastani. Siirryin Lausanneen, koska siellä toimi eräs opettaja Lyonista, joka oli aikanaan kuunnellut soittoani ja todennut haluavansa opettaa minua joku päivä. Tykkäsin hänestä ja pääsin onnekseni hänen luokalleen.” Ranskankielisellä alueella sijaitsevaan kaupunkiin oli muutoinkin helppo sopeutua, ja Lausannessa on nykyään Alexisin toinen koti yhdessä bulgarialaisen kontrabasisti-tyttöystävän kanssa. 

”Minulla oli aina mielessä, että minusta tulee muusikko. Vanhempieni ystävä oli jazz-muusikko ja hän varoitti minua jo ollessani kahdeksanvuotias, ettei muusikkona eläminen ole helppoa. Vastasin, etten välitä siitä, vaan haluan silti muusikoksi. Hän toivotti onnea.” Työnsaanti valmistumisen jälkeen ei ollut helppoa, ja lukuisat työttömät muusikkoystävät saivat pelkäämään oman tulevaisuuden puolesta. Uuden ammatin hankkiminenkin oli jo mielessä, tosin viimeisenä vaihtoehtona. Patrick Gallois’n Lausannessa pitämällä mestarikurssilla kuultu vinkki Jyväskylän avoimesta paikasta pisti miettimään mahdollista elämää Suomessa. Jyväskylä ei ollut aivan vieras paikka hyvien ystävien Gaëtan Schwabin ja Julien Weberin työskenneltyä täällä, ja elokuussa 2012 Alexis saapui matkalaukkuineen tänne. ”Tämä on kiva kaupunki ja viihdyn hyvin. Parasta ovat ihmiset ja hyvä ilmapiiri orkesterissa. Tunnelman voi tuntea, kun soitamme yhdessä, ja aina joku hymyilee, kun toinen soittaa sooloa. Muissa soittamissani orkestereissa Ranskassa ja Sveitsissä ei ole samaa fiilistä, vaan paljon selän takana puhumista sekä toisten arvostelua. Täällä ihmiset ovat rehellisiä.” Orkesterin neljä nuorta puhallinsoittajaa harjoittelevat usein yhdessä ennen varsinaisten harjoitusten alkua pyrkien kokeneempien soittajien tasolle yhteisvoimin, ja yhteinen puhallinkvintettikin on lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Omaa marraskuun solistivuoroaan Alexis odottaa jo kovasti, ja vaikean, mutta niin rakkaan Ibertin konserton harjoittelu on aloitettu jo kauan sitten.

Vapaa-ajan harrastuksista ykkönen on pelaaminen. ”Pelaan joka päivä niin iPhonellani kuin myös korteilla. Tärkein peli on pokeri, jota aloin pelata kuusi vuotta sitten. Nykyisin pelaan usein Old Brick’s Innissä ja yleensä voitan aina. Voittorahat käytän lomamatkoihin.” Jokavuotinen lomakohde löytyy Lounais-Ranskasta, jossa neljän pojan porukka on käynyt jo lähes 10 vuoden ajan. Parin viikon chillailu Atlantin rannalla lataa akut takuuvarmasti. Toisena harrastuksena on Lyonin jalkapallojoukkueen kannattaminen kotisohvalta ja välillä katsomostakin käsin. ”Kävin syksyllä kokeilemassa myös sählyä orkesterin vuorolla. En päässyt sen jälkeen edes liikkumaan, kun joka paikka oli niin kipeänä. Nyt sekin sujuu jo paremmin.”

Kaksi lempisäveltäjää – Debussy ja Ravel – löytyvät omasta kotimaasta. ”Rakastan ranskalaista musiikkia ja erityisesti näitä kahta säveltäjää. Heidän musiikkinsa on niin värikästä, herkkää ja kaunista. Aina löytyy jotain uutta ja yllättävää. Tunnen oloni hyväksi niitä soittaessa.” Muutoinkin 1900-luvun musiikki on Alexisille mieleistä, sillä se koskettaa ja menee syvemmälle kuin moni muu. ”Mozart tai Haydn on kivaa ja nerokasta, mutta ei tuota samanlaisia vahvoja reaktioita kuin modernimpi musiikki.” Orkesterissa Alexisin mielestä on hienointa yhdessä soittaminen ja yhden, yhteisen soinnin tuottaminen. Vaikka jokaisen tulee soittaa siten, kuin parhaaksi tuntee, tärkeintä on pyrkiä yhteiseen lopputulokseen.