Haydn: Symphonies Nos. 1-5

Jyväskylä Sinfonian ensimmäinen Naxos-levymerkillä julkaistu levytys.
Joseph Haydn: Sinfoniat 1-5
Kapellimestarina Patrick Gallois, konserttimestarina Harri Forstén
Levytyksessä Jyväskylä Sinfonia käyttää nimeä Sinfonia Finlandia.
Nauhoitus tehtiin Suolahtisalissa, Suolahdessa toukokuussa 2004.
Naxos 8.557571

Osa Hans-Christian v. Dadelsen levyarvostelusta:

"Hitaissa osissa ja menuetin tanssahtelevassa innostuksessa on usein vaikea ylläpitää jännitettä. Tästä äänitteestä kuitenkin huomaa nopeasti, että se on toteutettu rakkaudella ilman rutiinia. Mm. 1. ja 5. sinfonian musikaalisesti korostuvissa käännekohdissa kuuluu niin herkkä kuin myös plastinen ja elävä rakenne. Henkevyys, laulettavuus ja monisäikeisyys takaavat nauhoituksen korkean tason."

Etelä-Suomen Sanomien Netlarin levyarvostelu:

Mikä ihmeen Sinfonia Finlandia? Tämä orkesteri, joka levyllä soittaa Haydnia näin hurmaavasti. Kysymyksessä on Jyväskylän kaupunginorkesteri, joka on keksinyt itselleen uuden komean nimen. Nostan hattuani!

Ihmeen, nousun maakuntasarjasta suoraan kansainväliselle tasolle, on saanut aikaan Patrick Gallois, maineikas ranskalainen huilisti ja kapellimestari, joka on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2003 lähtien.
Haydnin viisi ensimmäistä sinfoniaa eivät luonnollisesti kuulu hänen mestariteoksiinsa, mutta silti niiden rattoisia säveliä kuuntelee nautinnokseen. Etenkin kun musisointi on näin virkeää, ilmeikästä ja aistikasta.

Vertailun vuoksi olen kuunnellut samoja Haydnin sinfonioita myös Itävaltalais-unkarilaisen Haydn-orkesterin soittamina. Tämä Adam Fischerin johtama orkesteri on niittänyt kiitosta levyttämällä kaikki Haydnin sinfoniat. Mielestäni keskisuomalaiset eivät häviä keskieurooppalaisille kollegoilleen hiukkaakaan. Tulkinta on samantyylistä, jos kohta tempoissa onkin yllättävän suuria eroja, puoleen ja toiseen.

Levy on tallennettu Suolahti-salissa hyvin onnistuneesti: äänikuva ihastuttaa ilmavuudellaan ja selkeydellään. Papa Haydnin hyväntahtoinen henki on leijaillut siellä aivan yhtä innostavana kuin Esterházy-palatsin Haydn-salissa Eisenstadtissa, Fischerin orkesterin äänityspaikassa.
Joseph Haydn: Sinfoniat nro 1-5. Sinfonia Finlandia, johtajana Patrick Gallois. Naxos 2005.