28.4. B10 – vitamiinia kevääseen

 

Vaaleatukkainen nainen katsoo ylös ja taustalla näkyy flyygeli.

Ke 28.4. suora verkkolähetys Jyväskylän kaupunginteatterilta klo 19

Ari Rasilainen, kapellimestari
Heini Kärkkäinen, piano

Antonín Dvořák: Pianokonsertto g-molli
Ludwig van Beethoven/Barry Cooper: Sinfonia nro 10
Carl Maria von Weber: Sinfonia nro 1

Sinfonian kruunaamaton kuningas Beethoven aloitteli ennen kuolemaansa kymmenennen sinfoniansa säveltämistä ja puhui teoksesta paljon ystävilleen, mutta ehti saada siitä lopulta valmiiksi vain joukon luonnoksia. Brittiläinen musiikintutkija Barry Cooper on rekonstruoinut näistä luonnoksista hypoteesin sinfonian ensimmäisestä osasta. Miten Beethoven olisikaan jatkanut sinfonista tietään vielä kuoron sisältäneen, ikonisen yhdeksännen sinfoniansa jälkeen?

Onneksi Beethovenin sinfoninen perintö on elänyt hänen jälkeensä ja myös jo omana aikanaan, esimerkiksi Weberin vitaalisen vilkkaassa ensimmäisessä sinfoniassa. Mutta sinfonisuus ei välttämättä tarvitse edes totunnaista teosmuottia ympärilleen: Antonín Dvořákin tunnetumpien teosten varjoon jäänyt pianokonsertto täyttää laajuudessaan hyvinkin sinfonian mitat.

Suvereeni Heini Kärkkäinen ei ole ennenkään pelännyt haasteita menneen tai nykyisen ajan musiikissa, eikä nytkään tämän harvinaisen teosjärkäleen parissa. Jyväskylä Sinfonian entinen ylikapellimestari Ari Rasilainenkin suunnistaa sinfonisuuden viidakossa kuin vanha kaukopartiomies.

Konsertin kesto on noin tunti.

Täältä pääset Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalle.

 

Vaaleatukkainen nainen katsoo ylös ja taustalla näkyy flyygeli.