Skip to main content

7.6.2021

Huhtasuon päiväkodin ja yhtenäiskoulun lapset ja nuoret osallistuivat lähiympäristönsä kaupunkisuunnitteluun maaliskuussa. Alueella toteutettiin karttapohjainen verkkokysely, jonka tuloksia hyödynnetään Huhtakeskuksen ja sen lähialueiden uudistamisessa ja mahdollisessa kaavoituksessa. Kysely toi esiin jo aiemmin tunnettuja parannusta kaipaavia ongelmakohtia, mutta myös mainioita ratkaisukeinoja.
Image
Ostoskeskuksen sisäpihalta. Pyöräilijä ajaa pyörällä.

Palveluita, aktiviteetteja ja kivoja ihmisiä

Hyvät palvelut, puistot, liikuntapaikat, ihmiset, aktiviteetit ja luonto saivat useita mainintoja, kun huhtasuolaiset lapset ja nuoret miettivät, mitkä asiat tekevät Huhtasuosta hyvän asuinalueen lapsille ja nuorille. 

Kyselyyn vastanneet löysivät Huhtasuosta monia hyviä puolia.

”Täällä on otettu kaikki asukkaat huomioon, ja kaikki tarvittava löytyy.” ”Huhtasuo on hyvä asuinalue lapsille ja nuorille, koska täällä on kaikille jotain kivaa tekemistä.” ”Täällä on paljon taloja, joissa asuu lapsia ja kivaa ystävällistä porukkaa.”

Uusi koulu ja koulun piha saivat runsaasti kiitosta, samoin kuin koulun aikuiset! Puistojen runsaus ja monipuolisuus sekä liikuntamahdollisuudet nähtiin tärkeinä viihtymisen kannalta. Huhtasuolta löytyykin hyvät olosuhteet monenlaiseen liikuntaan: alueella on esimerkiksi pump track -rata, hiihtolatuja, kuntopolkuja, ulkokuntosali, palloilukenttiä, uimapaikkoja, luistelurata ja parkour-puisto. 

Lapset ja nuoret arvostavat kyselyn mukaan myös hyviä ja turvallisia liikenneyhteyksiä.

Palvelut sekä harrastus- ja oleskelumahdollisuudet lasten ja nuorten mielestä parasta Huhtasuolla

Kyselyssä keskityttiin erityisesti Huhtakeskuksen ja sen läheisyydessä sijaitsevan liikuntapuiston alueen arviointiin. Lapset ja nuoret arvioivat näiden alueiden parhaita ja toisaalta myös parannusta vaativia paikkoja. Mainintoja tuli tasaisesti kumpiinkin.

Parhaita paikkoja nuorten mielestä ovat kirjasto, nuorisotila, kauppa, kioski, uusi koulu ja liikuntapuistossa erityisesti nurmikenttä, jossa voi harrastaa sekä kesä- että talvilajeja. 

”Kiva kun koulun lähellä on tällaisia palveluja, koska koulun jälkeen voi helposti mennä esimerkiksi kirjastoon.” ”No mun mielestä Huhtasuon koulun piha on kiva ja viihtyisä.” ”Puisto tuo piristystä alueeseen.”

-Oli mainiota huomata, että esimerkiksi uudisrakentamisella ja alueen kokonaisilmeellä on merkitystä myös lapsille ja nuorille. He pitävät esimerkiksi vuonna uudehkoa ikääntyneiden palvelutaloa kivana kohteena, kertoo asumisen asiantuntija Piia Sipinen.

Viihtyisyys ja turvallisuus kaipaisivat kohennusta

Parannusta lasten ja nuorten mielestä kaivataan erityisesti Huhtakeskuksen ympäristöön, jonka viihtyisyyteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Liikekeskus koetaan kuluneeksi ja vanhentuneeksi ja ympäristö epäsiistiksi ja turvattomaksi. Lisäksi keskuksen alueella oleskelevat humalaiset ja huumeidenkäyttäjät pelottavat.

”Tosi karun näkönen toi Huhtakeskus. Pelottavakin.” ”Koko katu näyttää todella vanhalta ja getolta. Muutenki ruma paikka.” 

Myös alueen parkkipaikat kaipaisivat kyselyn mukaan parannusta. 
”Betonia ja parkkipaikkoja… näyttää ankealta.” Ruma alue ja liikaa asfalttia.”

Puistoalue Huhtakeskuksen ja koulun välissä ja tori nousevat vastauksissa parannusta vaativiksi paikoiksi. Ne koetaan niin ikään turvattomiksi ja epäsiisteiksi, eikä niissä lasten mielestä voi oikein tehdä mitään.

Hyviä ideoita alueen kohentamiseksi

-Lapset ja nuoret olivat ideoineet mainioita keinoja, joilla ympäristön viihtyisyyttä voisi parantaa, kertoo asemakaava-arkkitehti Reijo Teivaistenaho. 

Vaikka koulu ja sen piha nousivat parhaiksi paikoiksi, pihassa nähtiin myös parantamisen varaa. Liikuntapuiston nurmikenttää parannettaisiin esimerkiksi skeittirampilla ja trampoliinilla. Lisäksi toivottiin, että se olisi välillä auki kaikille eikä vain joukkueiden käytössä. Puiston hiekkakentän parantamiseksi tuli myös monia ehdotuksia: jalkapallomaalit, ulkokuntosali, katukoris, potkulautarata, kalalampi ja uima-allas liukumäkineen.

Huhtakeskuksen kohentamiseksi lapset toivoivat muun muassa värikkäitä istutuksia, taideteoksia, valaistusta, suihkulähdettä ja uutta minikauppakeskusta ja ylipäätään modernia ilmettä. Turvallisuutta parantaisi vartijoiden ja valvontakameroiden lisääminen. Toisaalta jo kuluneiden kohtien siistiminen ja maalauskin lisäisi viihtyisyyttä. 

Huhtakeskus kaipaa uudistamista, mutta ei välttämättä uutta asemakaavaa 

Huhtakeskuksen alueen asemakaava on ollut joitain vuosia kaavoitusohjelmassa. Asemakaavan muutostyötä ei ole kuitenkaan laitettu vireille, koska siihen ei ole ollut resursseja eivätkä kaavan taustat ja tavoitteet ole vielä selkiytyneet. Kyselyn kautta on saatu merkittäviä tuloksia ja niitä käytetään mahdollisen tulevan kaavatyön tausta-aineistona. 

-Selvää on, että parannettavaa on, mutta tarvitseeko sitä varten asemakaavaa muuttaa? Voimassa oleva asemakaava sallii Huhtakeskuksen uudistamisen, mutta jos Huhtakeskuksen alueelle halutaan paljon uutta kerrostaloasumista tai vaikkapa pientalomaista asumista, asemakaava täytyy muuttaa. Tiedossamme on, että alueen sisäisen liikenteen järjestelyjä pitäisi tutkia, valaisee Teivaistenaho.

Huhtasuon asukkaiden osallistaminen sisältyy Hyvinvointia ja elinvoimaa Huhtasuolle -hankkeeseen. Hanke on osa valtakunnallista lähiöohjelmaa (2020 – 2022), jonka tavoitteena on lisätä eri-ikäisten asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta sekä edistää alueen elinvoimaisuutta ja toimijoiden välistä vuoropuhelua.
 

Lisätiedot

Lasten osallisuus, yhteistyö päiväkotien ja koulujen kanssa:
Erikoissuunnittelija Tanja Räty
p. 050 570 8972
tanja.raty[at]jyvaskyla.fi

Kaavoitus:
Asemakaava-arkkitehti Reijo Teivaistenaho
p. 040 566 2457
reijo.teivaistenaho[at]jyvaskyla.fi

Lähiöohjelma:
Asumisen asiantuntija Piia Sipinen
p. 040 588 5638
piia.sipinen[at]jyvaskyla.fi

District: