Skip to main content

3.6.2021

Vieraslajeja hävitetään tänä kesänä Jyväskylässä ryminällä. Tarjolla on monia erilaisia vaihtoehtoja talkoiluun joko ryhmässä tai itsenäisesti.
Image
nainen kitkee jättipalsamia

Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämät jättipalsamitalkoot

Eri puolilla Jyväskylää järjestetään haitallisen jättipalsamin kitkentätalkoita kesän aikana elokuuhun saakka. Talkoot ovat osa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa, haitallisten vieraskasvilajien torjuntaan keskittyvää VieKas LIFE -hanketta (2018-2023). Jyväskylän kaupunki on mukana hankkeessa.

Talkoisiin voi osallistua ilmoittautumatta - tarvitset mukaasi vain puutarhahanskat ja kumisaappaat. Tulethan paikalle vain terveenä! Kitkentäkohteelle voi saapua oman aikataulun mukaan ja viipyä niin pitkän tai lyhyen aikaa, kuin haluaa. Tarjolla on juotavaa ja pientä evästä. Kesän 2021 talkootapahtumat löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenterista sekä VieKas LIFE -hankkeen Facebook-sivuilta.

Kaupungin mailta voi hävittää vieraslajeja myös itsenäisesti

Vieraslajien kitkentä vaatii aina maanomistajan luvan. Jyväskylän kaupungin mailta saa kitkeä haitallisia vieraslajeja, kunhan on varma kaupungin maanomistuksesta. Suomen luonnonsuojeluliitto mahdollistaa soolotalkoilun yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa. Voit tarkistaa soolotalkookohteet Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Vieraslajien kitkeminen soolotalkookohteissa ei vaadi erillistä ilmoitusta.

Jos soolotalkoolistauksesta ei löydy sinulle mieluisaa kohdetta, voit valita jonkin muun kitkentäkohteen. Tässä tapauksessa sinun on kuitenkin ensin varmistettava valitsemasi kohteen maanomistus. Ilmoita valitsemasi alue joko sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse JAPA Ry:n toimistoon. JAPA Ry varmistaa kohteen maanomistuksen ja antaa sinulle luvan kitkentäpuuhiin, jos kyseessä on kaupungin omistama maa-alue. Tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemiseen kaupungin verkkosivuilla.

Hävitä vieraslajit vähintään omalta tontiltasi

Maanomistajalla on velvollisuus hävittää oman kiinteistönsä alueella elävät haitalliset vieraslajit. Ohjeita haitallisten vieraslajien tunnistamiseksi ja hävittämiseksi löydät kaupungin vieraslajisivuilta. Samaisen verkkosivun kautta voi ilmoittaa kaupungin mailla elävistä haitallisista vieraslajeista.

Apua lajien tunnistukseen saa myös iNaturalistin mobiilisovelluksesta: inaturalist.laji.fi/
 

Keywords: