Charles Gounod: 1. ja 2. sinfonia

Naxos 8.557463
Sinfonia Finlandia Jyväskylä (Jyväskylä Sinfonia)

Syyskuun 2006 levy/Naxos Saksa.

Patrick Gallois'n johtaman Sinfonia Finlandia Jyväskylän (Jyväskylä Sinfonian) tuorein levytys Naxos-levymerkille sisältää ranskalaisen Charles Gounoud'n (1818-1893) 1. ja 2. sinfonian (nro 8.557463). Äänityspaikka on Suolahden Suolahtisali. Gounod-cd on kolmas orkesterin Naxos-levymerkillä julkaisema äänite.

Säveltäjä Charles Gounod opiskeli Pariisin konservatoriossa ja voitti 1839 tavoitellun Rooman-palkinnon. Syvästi uskonnollinen Gounod sävelsi useita kirkkomusiikkiteoksia, toimi Pariisissa kirkon palveluksessa sekä valmistui jopa pappisvihkimykseen ja asui jonkin aikaa karmeliittaluostarissa. Tutustuminen oopperalaulajatar Pauline Viardot-Garcíaan muutti Gounod’n tulevaisuuden: saatuaan laulajattaren välityksellä oopperatilauksen Gounod jätti luostarielämän. Charles Gounod vakiinnutti asemansa oopperasäveltäjänä vuonna 1858 valmistuneella oopperallaan Le Médecin malgré lui (Lääkäri vastoin tahtoaan), mutta seuraavana vuonna oopperan Faust kantaesitys teki hänestä hetkessä kuuluisan Ranskan rajojen ulkopuolellakin. Faust lienee nykyäänkin Gounod'n tunnetuin teos.

Jälkimaailma muistaa Gounod'n ensisijaisesti laulumusiikin säveltäjänä, mutta myös hänen vähälukuinen orkesteri- ja kamarimusiikkituotantonsa ansaitsisi tulla paremmin tunnetuksi. Varsinkin hänen vuonna 1855 säveltämänsä kaksi sinfoniaa osoittavat taidokasta ja varmaa materiaalin hallintaa perinteisten muotojen puitteissa. Näissä sinfonioissaan Gounoud kurkistaa nuoruutensa ihanteiden, Haydnin, Beethovenin, Schumannin ja Mendelssohnin musiikilliseen maailmaan.

"mutta on yllättävää havaita, kuinka iskukykyinen joukko orkesterista on vaivihkaa kasvanut Patrick Galloisin johdolla. Ranskalainen ohjelmisto valoineen, väreineen ja nopeine reaktioineen ei periteisesti ole suomalaisorkesterien vahvaa aluetta, mutta Gallois saa jyväskyläläiset soittamaan notkeasti ja tärkeitä puhallinsooloja osuvasti luonnehtien."
Rondo, Antti Häyrinen