Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nämä sympaattiset keramiikkaotukset heräävät henkiin, kun niihin puhaltaa. Kuva Liisa Horppila-Jämsä. Kuva Liisa Horppila-Jämsä
Keramiikalla voi kertoa monta tarinaa
Kuva
Nämä sympaattiset keramiikkaotukset heräävät henkiin, kun niihin puhaltaa. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

Suomen Käsityön museon Cerámica-näyttelyssä kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefit käyvät vuoropuhelua nicaragulaisen taidekeramiikan kanssa. Taitavien tekijöiden käsissä savi, ikiaikainen materiaali, osoittaa monipuolisuutensa ja muovautuvuutensa. Keramiikalla voi kertoa monta tarinaa.

Nicaragualaisten näyttelyesineiden joukossa on mielikuvituksellisesti muotoiltuja ja koristeltuja ruukkuja, maljakoita, vateja ja erilaisia koriste-esineitä. Pienessä San Juan de Orienten kylässä elävä keramiikkaperinne oli jo katoamassa, mutta saatiin onneksi elvytettyä muutama vuosikymmen sitten. 

Koristeaiheissa ja värityksessä hehkuu nicaragualainen luonto. En ole koskaan käynyt Nicaraguassa, mutta Cerámica-näyttelyn kautta voin saada aavistuksen trooppisen Väli-Amerikan maan rikkaasta luonnosta. Taidokkaiden koriste- ja muotoaiheiden runsaus, niissä usein toistuvat kalat, sammakot, käärmeet, kilpikonnat, sudenkorennot sekä erilaiset kasviaiheet kertovat tekijöiden tiiviistä luontosuhteesta ja keskeisestä innoituksen lähteestä. Toinen koristelinja ovat hallitun geometriset kuvioinnit.

Kuva
Nicaragualaisissa keramiikkaruukuissa hehkuu trooppinen luonto. Kuva Liisa Horppila-Jämsä
Nicaragualaisissa keramiikkaruukuissa hehkuu trooppinen luonto. Kuva: Liisa Horppila-Jämsä