Suoraan sisältöön
  • Ruotsalaissopraano Susanna Andersson on yksi Oodi keväälle -konsertin solistikaartin jäsenistä.

    Beethovenin suurteos, 9. sinfonia, kuullaan yleisön toiveesta kahdesti: tiistaina 6.5. ja keskiviikkona 7.5.

  • Ville Matvejeff – Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari.

  • Kevään liput ovat myynnissä Lippupisteessä.

    Konserttiliput saa nykyisin teatterin lippumyymälästä ilman palvelumaksua.

  • Jyväskylä Sinfonian uusin levytys sisältää ranskalaisen Jacques Desbrièren pianokonserton ensimmäisen tallennuksen ruotsalaispianisti Cecilia Löfstrandin tulkitsemana.

    Levyllä on lisäksi Desbriéren säveltämää huilu- ja pianomusiikkia Patrick Gallois'n ja Löfstrandin soittamana.

Jyväskylä Sinfonia » ORKESTERI

Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylä Sinfonia on 38 muusikosta koostuva orkesteri, joka tunnetaan monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta ohjelmistostaan. Aikamme musiikki eri puolilta maailmaa ja sekä harvemmin esitetyt että tutut klassis-romanttisen aikakauden teokset muodostavat orkesterin ohjelmiston selkärangan. Vuonna 1955 perustetun orkesterin historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta mm. yksityisenä yrityksenä. Nykyisin se on Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kulttuurielämän ehdoton kulmakivi ja kuulijoidensa suuressa suosiossa.

Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina toimii Ville Matvejeff, joka on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja laaja-alaisena muusikkona – niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Orkesterin päävierailija on unkarilais-israelilainen kapellimestari Moshe Atzmon.

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti keskiviikkoiltaisin Jyväskylän teatteritalossa; kirkkokonserttien tapahtumapaikkana on puolestaan Taulumäen kirkko. Vuosittaisia kamarikonsertteja kuullaan vaihtelevissa paikoissa, kuten Jyväskylän kaupungintalolla, Kuokkalan kirkossa sekä Aalto-salilla. Jyväskylä Sinfonia soittaa myös joka toinen vuosi Keski-Suomen Alueoopperan orkesterina.

Jyväskylä Sinfonia on tehnyt runsaasti levytyksiä, joista menestynein on lähes 80 000 kappaletta myynyt ”Lauluja merelle”, solistinaan Karita Mattila. Vuonna 1998 julkaistun levyn sävellykset ovat Lasse Mårtensonin käsialaa. Orkesteri on levyttänyt lukuisia cd:tä Naxos-levy-yhtiölle Patrick Gallois’n johdolla 2000-luvulla. Tuoreimmat levytykset sisältävät niin jyväskyläläisen Kai Niemisen kuin myös Gershwinin, Krausin sekä Wittin teoksia, unohtamatta Saint-Saënsin viulukonserttoja sekä 1700-luvun amerikkalaisia alkusoittoja. Viime vuonna ilmestyi huikeat neljä cd:tä: Mendelssohnin viulukonsertot kiinalaistähti Tianwa Yangin kanssa, napolilaissäveltäjä Domenico Cimarosan ooppera-alkusoittoja 1700-luvulta, Peteris Vasksin huilukonserton maailmanensilevytys sekä Saverio Mercadanten huilukonserttoja.

Jyväskylä Sinfonia konsertoi Suomessa aktiivisesti myös kotikaupunkinsa ulkopuolella. Viime aikojen vierailut ovat vieneet orkesterin esiintymään mm. Jyväskylän Kesään, Sysmän Suvisoittoon ja sekä kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun orkesteriksi Vaasaan. Myös ulkomaan kiertueet kuuluvat orkesterin toimintaan.

Jyväskylä Sinfonian monipuoliseen konserttitarjontaan kuuluvat myös lastenkonsertit, joita ovat olleet esimerkiksi norjalainen klovnikapellimestari Melvin Tix, musiikillinen maailmanympärysmatka Lentävä matto ja viime keväänä Eläintarinoita-konsertti Babarin sekä Pekan ja suden kera. Orkesteri on lisäksi tuottanut Keski-Suomen alueen kouluille lukuisia draamallisia musiikkikasvatusproduktioita. Joka kevät kaupungin kaikki 6-luokkalaiset pääsevät tutustumaan orkesteriin koulukonserteissa, joista esimerkkeinä ovat Atso Almilan johtamat Sibelius-konsertit, Iiro Rantalan Mozart-aiheiset esitykset sekä Jorma Panulan kapellimestarioppilaiden vierailukonsertit.

Käyrätorven äänenjohtajan koesoitto
- orkesteritehtävät


UUSIMMAT CD:T
Jacques Desbrièren pianokonsertto
Lisätietoa

Saverio Mercadanten italialaisia huilukonserttoja
Lisätietoa


KUUKAUDEN MUUSIKKO
Klarinetisti Timo Mahlamäki


JYVÄSKYLÄ ON THE MOVE -VIDEO
Tilaaja: Jyväskylän kaupunki
Tekijä: ArtLeak, 2013
Musiikki: Emdub-Nostalgia


KONSERTTIARVOSTELU
12.2. Auliksen kamarissa (KSML)
12.3. Straussin päivällispöydässä (KSML)
9.4. Tyylien tuulissa (KSML)


FACEBOOK
Jyväskylä Sinfonian Facebook-sivuille


TWITTER
Jyväskylä Sinfonian Twitter-sivulle


YOUTUBE
Olavi Louhivuori


TAITEILIJATAPAAMISET
Seuraavan kerran ensi syksynä.


PIKKU ALKUSOITTO
Seuraavan kerran ensi syksynä.


UUTISKIRJE
Tilaa kuukausittain ilmestyvä sähköinen uutiskirje


VARAA VÄLIAIKATARJOILUT ETUKÄTEEN!


MITÄ MUUTA JYVÄSKYLÄSSÄ TAPAHTUU?
Jyväskylä tutuksi!