Suoraan sisältöön
 • Koko konsertti pelkkää Sibeliusta? Kyllä vain! Keskiviikkona 4.3. ohjelmassa on 150-vuotiaan säveltäjämestarin suosittuja teoksia, kuten Andante festivo sekä Valse triste.

  Kapellimestari Mikk Murdveen johtamassa konsertissa juhlistetaan myös 100-vuotiasta Osuuskauppa Keskimaata.

 • Berliinin filharmonikkojen ex-konserttimestari Guy Braunstein vierailee ensi kertaa Suomessa keskiviikkona 18.3. Taiturimainen viulisti esittää konsertissa Beethovenin viulukonserton, minkä lisäksi hän myös johtaa orkesteria.

  Muina teoksina kuullaan Schumannin Romanssit sekä Beethovenin Sinfonia nro 8.

 • Jyväskylä Sinfonian soolosellisti Juha Malmivaara on mukana Šostakovitšin seurassa -kamarikonsertissa keskiviikkona 25.3. Jousikvartettia täydentää ylikapellimestari Ville Matvejeff pianossa.

  Konsertin teoksena kuullaan Dmitri Šostakovitšin Pianokvintetto, joka on säveltäjänsä tunnetuimpia kamarimusiikkisävellyksiä.

 • Ruotsalainen oopperalaulaja Ida Falk Winland nähdään Jyväskylä Sinfonian Johannes-passion sopraanosolistina keskiviikkona 1.4. Taulumäen kirkossa.

  Massiivisen, kaksituntisen teoksen johtaa ylikapellimestari Ville Matvejeff ja kuorona on Cantinovum.

 • Nuoret jyväskyläläiset musiikin opiskelijat pääsevät estradille ja esiintymään Jyväskylä Sinfonian kanssa keskiviikkona 15.4.

  Pienistä vasta-alkajista edetään askel kerrallaan ammattitason opiskelijoihin asti. Tervetuloa kannustamaan nuoria muusikkolupauksia!

Jyväskylä Sinfonia » ORKESTERI

Jyväskylä Sinfonia


Jyväskylä Sinfonia on 38 muusikosta koostuva orkesteri, joka tunnetaan monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta ohjelmistostaan. Uuden ajan musiikki eri puolilta maailmaa ja sekä klassis-romanttisen aikakauden teokset muodostavat orkesterin ohjelmiston selkärangan.

Jyväskylä Sinfonia on perustettu vuonna 1955, jolloin Jyväskylän Orkesteriyhdistys ryhtyi ylläpitämään kaupunginorkesterin toimintaa ja kapellimestarina aloitti Ahti Karjalainen. Ensimmäisen kerran orkesteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja sen historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta myös mm. yksityisenä yrityksenä. Vuosien mittaan orkesteria ovat johtaneet Jukka Hapuoja, Onni Kelo, Jorma Svanström, Kyösti Haatanen, William Boughton, Ari Rasilainen, Markus Lehtinen sekä Patrick Gallois. Nykyisin se on Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kulttuurielämän ehdoton kulmakivi ja kuulijoidensa suuressa suosiossa. Vuoden 2014 alussa ylikapellimestarina aloitti Ville Matvejeff ja päävierailijana Moshe Atzmon.
Jyväskylä Sinfonian konserteissa vierailee säännöllisesti kapellimestareita ja solisteja ympäri maailman. Tuttuja vierailijoita orkesterin parissa ovat mm. kapellimestarit Tibor Bogányi ja Alberto Hold-Garrido, kapellimestari-pianistit Ralf Gothóni ja Olli Mustonen, kapellimestari-viulisti Jaakko Kuusisto, viulistit Pekka Kuusisto ja Tianwa Yang sekä sellistit Arto Noras ja Marko Ylönen.

Esiintymispaikat ja vierailut

”Älyllisen ja tunteellisen kiehtovuuden välissä tasapainoillut konsertto oli parasta Sinfonian tarjoamaa nykymusiikkia pitkään aikaan.” (Santeri Kaipiainen, 14.3.2014, Keskisuomalainen)

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti keskiviikkoiltaisin Jyväskylän teatteritalossa; kirkkokonserttien tapahtumapaikkana on puolestaan Taulumäen kirkko. Vuosittaisia kamarikonsertteja kuullaan vaihtelevissa paikoissa, kuten Jyväskylän kaupungintalolla, Kuokkalan kirkossa sekä Aalto-salilla. Jyväskylä Sinfonia soittaa myös joka toinen vuosi Keski-Suomen Alueoopperan orkesterina.

”Kapellimestari Jochen Rieder teki saksalaista tarkkuustyötä Jyväskylä Sinfonian kanssa. Orkesteri säesti vivahteikkaan soinnikkaasti ja joustavasti, ja tiivisti tihentynyttä tunnelmaa myös omilla oopperanumeroillaan.” (Hannu-Ilari Lampila, 13.7.2014, Helsingin Sanomat)

Jyväskylä Sinfonia konsertoi Suomessa aktiivisesti myös kotikaupunkinsa sekä -maakuntansa ulkopuolella. Jokakesäiset festivaalivierailut ovat viime aikoina vieneet orkesterin mm. Turun Musiikkijuhlille yhdessä tähtitenori Jonas Kaufmannin ja maestro Jochen Riederin kanssa, Jyväskylän Kesään, Sysmän Suvisoittoon ja sekä kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun orkesteriksi Vaasaan. Myös ulkomaan kiertueet kuuluvat orkesterin toimintaan; 2000-luvulla orkesteri on konsertoinut niin Espanjassa, Ranskassa, Norjassa kuin Japanissakin.

Levytykset

”I need not mention that both Gallois and Raasakka play like the champs they are, and the orchestra is superb.” (Fanfare, 2009)

Jyväskylä Sinfonia on tehnyt runsaasti levytyksiä, joista menestynein on lähes 80 000 kappaletta myynyt ”Lauluja merelle”, solistinaan Karita Mattila. Vuonna 1998 julkaistun levyn sävellykset ovat Lasse Mårtensonin käsialaa. Orkesterin diskografia sisältää lähes 40 levytystä Naxos-, Ondine-, Finlandia Records - sekä Fazer Records -levy-yhtiöille. Viimeisimmät levyt sisältävät Mendelssohnin viulukonserttoja kiinalaistähti Tianwa Yangin kanssa, Peteris Vasksin huilukonserton maailmanensilevytyksen sekä Saverio Mercadanten huilukonserttoja.

Tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonia viimeistelee Aulis Sallisen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tupla-cd:tä Sallisen Chamber Music -sarjasta yhdessä pianisti Ralf Gothónin, sellisti Arto Noraksen ja jousikvartetti Meta4:n kanssa. Kyseessä on teossarjan ensimmäinen kokonaislevytys ja se julkaistaan vuoden 2015 aikana Ondinen kautta.

Kuulijat toiminnassa mukana

Jyväskylä Sinfonian toimintaan kuuluu olennaisena osana musiikkikasvatus sekä kuulijoidensa tavoittaminen aktiivisesti eri keinoin. Monipuoliseen konserttitarjontaan kuuluvat tärkeänä osana lastenkonsertit, joita ovat olleet esimerkiksi norjalainen klovnikapellimestari Melvin Tix, musiikillinen maailmanympärysmatka Lentävä matto ja Eläintarinoita-konsertti Babarin sekä Pekan ja suden kera. Orkesteri on lisäksi tuottanut Keski-Suomen alueen kouluille lukuisia draamallisia musiikkikasvatusproduktioita. Joka kevät kaupungin kaikki 6-luokkalaiset pääsevät tutustumaan orkesteriin koulukonserteissa, joista esimerkkeinä ovat Atso Almilan johtamat Sibelius-konsertit, Iiro Rantalan Mozart-aiheiset esitykset sekä Jorma Panulan kapellimestarioppilaiden vierailukonsertit.

Orkesteri vierailee säännöllisesti myös vanhainkodeissa sekä palvelutaloissa ja järjestää senioreille sekä muille ryhmille avoimia kenraaliharjoituksia. Taiteilijatapaamisissa puolestaan tuodaan illan konserttiesiintyjät yleisön luokse yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Näiden ja monien muiden poikkitaiteellisten yhteistyöprojektien kautta Jyväskylä Sinfonia kohtaa kuulijansa entistä monipuolisemmin.