Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylä Sinfonia facebookissa Jyväskylä Sinfonia Twitterissä Jyväskylä Sinfonia Instagramissa
Haku
Jyväskylä Sinfonia » Orkesteri

Jyväskylä Sinfonia


Jyväskylä Sinfonia on 38 muusikosta koostuva orkesteri, joka tunnetaan monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta ohjelmistostaan. Uuden ajan musiikki eri puolilta maailmaa ja sekä klassis-romanttisen aikakauden teokset muodostavat orkesterin ohjelmiston selkärangan.

Jyväskylä Sinfonia on perustettu vuonna 1955, jolloin Jyväskylän Orkesteriyhdistys ryhtyi ylläpitämään kaupunginorkesterin toimintaa ja kapellimestarina aloitti Ahti Karjalainen. Ensimmäisen kerran orkesteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja sen historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta myös mm. yksityisenä yrityksenä. Vuosien mittaan orkesteria ovat johtaneet Jukka Hapuoja, Onni Kelo, Jorma Svanström, Kyösti Haatanen, William Boughton, Ari Rasilainen, Markus Lehtinen sekä Patrick Gallois. Nykyisin se on Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kulttuurielämän ehdoton kulmakivi ja kuulijoidensa suuressa suosiossa. Vuoden 2014 alussa ylikapellimestarina aloitti Ville Matvejeff ja päävierailijana Moshe Atzmon.

Jyväskylä Sinfonian konserteissa vierailee säännöllisesti kapellimestareita ja solisteja ympäri maailman. Tuttuja vierailijoita orkesterin parissa ovat mm. kapellimestarit Tibor Bogányi ja Jaakko Kuusisto, kapellimestari-pianistit Ralf Gothóni ja Olli Mustonen, viulistit Pekka Kuusisto ja Tianwa Yang sekä sellistit Arto Noras ja Marko Ylönen.


Esiintymispaikat ja vierailut

”Ylikapellimestari Matvejeff otti rohkean harppauksen valitessaan konsertillisen uraauurtavaa ja poikkeuksellista musiikkia. Rohkeus kannatti, kun täysi salillinen ihmisiä sai poistua teatteritalosta muassaan kokemuksia, joista muut suomalaiset eivät tiedä vielä mitään.” (Jemo Kettunen, Keskisuomalainen, 23.10.2015)

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti keskiviikkoiltaisin Jyväskylän teatteritalossa; kirkkokonserttien tapahtumapaikkana on puolestaan Taulumäen kirkko. Vuosittaisia kamarikonsertteja kuullaan vaihtelevissa paikoissa, kuten Jyväskylän kaupungintalolla, Kuokkalan kirkossa sekä Hannikaissalissa. Jyväskylä Sinfonia soittaa myös joka toinen vuosi Jyväskylän oopperan orkesterina.

”Kapellimestari Jochen Rieder teki saksalaista tarkkuustyötä Jyväskylä Sinfonian kanssa. Orkesteri säesti vivahteikkaan soinnikkaasti ja joustavasti, ja tiivisti tihentynyttä tunnelmaa myös omilla oopperanumeroillaan.” (Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat, 13.7.2014)

Jyväskylä Sinfonia konsertoi Suomessa aktiivisesti myös kotikaupunkinsa sekä -maakuntansa ulkopuolella. Jokakesäiset festivaalivierailut ovat viime aikoina vieneet orkesterin mm. Turun Musiikkijuhlille yhdessä tähtitenori Jonas Kaufmannin ja maestro Jochen Riederin kanssa, Jyväskylän Kesään, Sysmän Suvisoittoon ja sekä kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun orkesteriksi Vaasaan. Myös ulkomaan kiertueet kuuluvat orkesterin toimintaan; 2000-luvulla orkesteri on konsertoinut niin Espanjassa, Ranskassa, Norjassa kuin Japanissakin.


Levytykset

”Tämä tuplalevy on elettyä musiikkia joka tuuma. Sen tekemiseen ovat osallistuneet maan parhaat voimat: Arto Noras, Alexis Roman, Jyväskylä Sinfonia ja sen Wind Quintet, Meta4-jousikvartetti, Ville Matvejeff ja Ralf Gothóni. (Ilkka Ylönen, Muusikko, 2015)

Jyväskylä Sinfonia on tehnyt runsaasti levytyksiä, joista menestynein on lähes 80 000 kappaletta myynyt Lasse Mårtensonin säveltämä Lauluja merelle, solistinaan Karita Mattila. Orkesterin diskografia sisältää lähes 40 levytystä niin Naxos-, Ondine-, Finlandia Records - kuin Fazer Records -levy-yhtiöille. Viime vuosina tehdyt levyt sisältävät muun muassa Mendelssohnin viulukonserttoja kiinalaistähti Tianwa Yangin kanssa, Peteris Vasksin huilukonserton maailmanensilevytyksen sekä Saverio Mercadanten huilukonserttoja.

Vuonna 2015 julkaistiin Aulis Sallisen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tupla-cd Sallisen Chamber Music -sarjasta, ja viimeisin, jo platinaa myynyt Sydän-levy yhdessä baritoni Waltteri Torikan kanssa sisältää viihdemaailman klassikoita tuorein sovituksin.


Kuulijat toiminnassa mukana

Jyväskylä Sinfonian toimintaan kuuluu olennaisena osana musiikkikasvatus sekä kuulijoidensa tavoittaminen aktiivisesti eri keinoin. Monipuoliseen konserttitarjontaan kuuluvat tärkeänä osana lastenkonsertit, joita ovat olleet esimerkiksi norjalainen klovnikapellimestari Melvin Tix, musiikillinen maailmanympärysmatka Lentävä matto ja Eläintarinoita-konsertti Babarin sekä Pekan ja suden kera. Orkesteri on lisäksi tuottanut Keski-Suomen alueen kouluille lukuisia draamallisia musiikkikasvatusproduktioita. Joka vuosi kaupungin kaikki 6-luokkalaiset pääsevät tutustumaan orkesteriin koulukonserteissa, joista esimerkkeinä ovat Atso Almilan johtamat Sibelius-konsertit, Iiro Rantalan Mozart-aiheiset esitykset sekä Jorma Panulan kapellimestarioppilaiden vierailukonsertit. Lue lisää Silta Sinfoniaan -hankkeesta.

Orkesteri vierailee säännöllisesti myös vanhainkodeissa sekä palvelutaloissa ja järjestää senioreille sekä muille ryhmille avoimia kenraaliharjoituksia. Taiteilijatapaamisissa puolestaan tuodaan illan konserttiesiintyjät yleisön luokse yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Näiden ja monien muiden poikkitaiteellisten yhteistyöprojektien kautta Jyväskylä Sinfonia kohtaa kuulijansa entistä monipuolisemmin.


Henkilökunnalle


Jyväskylä Sinfonia
Puistokatu 2 A
40100 Jyväskylä
Faksi 014 266 4164
Kaupungin vaihde: 014 266 0000
www.jyvaskylasinfonia.fi
Sähköposti: jkl.sinfonia[at]jkl.fi

Copyright © 2016 Jyväskylä Sinfonia. Sivun alkuun