Suoraan sisältöön
  • Klarinettivirtuoosi Kari Kriikku saapuu vierailulle Jyväskylään keskiviikkona 4.2. Idän pikajuna -konsertissa kuullaan valloittava kimara lukuisia musiikkityylejä, kuten fadoa, tangoa, klezmeriä ja Vivaldia.

    Mukana konsertissa on myös itämainen tanssija Nina Moilanen, kitaristi Pekka Nylund sekä lyömäsoittaja Sami Koskela.

  • Amerikkalainen kapellimestarikomeetta Robert Trevino vierailee Suomessa ensi kertaa johtaen Jyväskylä Sinfonian konsertin keskiviikkona 11.2.

    Solistina konsertissa on venäläissellisti Alexey Stadler. Ohjelmisto sisältää teoksia Šostakovitšilta, Schönbergiltä sekä Schubertilta.

  • Supersuositut elokuvamusiikin konsertit kuullaan ke ja to 18.-19.2. teatteritalolla. Jyväskylä Sinfonia vahvistuu konserteissa Jyväskylä Big Bandilla.

    Tuplakonserttien teemana ovat valkokankaan vahvat ja kuolemattomat sankarit, kuten Batman, Spiderman sekä Terminaattori. Mukana on myös hitunen vaaleanpunaista lempeä.

Jyväskylä Sinfonia » ORKESTERI

Jyväskylä Sinfonia


Jyväskylä Sinfonia on 38 muusikosta koostuva orkesteri, joka tunnetaan monipuolisesta ja ennakkoluulottomasta ohjelmistostaan. Uuden ajan musiikki eri puolilta maailmaa ja sekä klassis-romanttisen aikakauden teokset muodostavat orkesterin ohjelmiston selkärangan.

Jyväskylä Sinfonia on perustettu vuonna 1955, jolloin Jyväskylän Orkesteriyhdistys ryhtyi ylläpitämään kaupunginorkesterin toimintaa ja kapellimestarina aloitti Ahti Karjalainen. Ensimmäisen kerran orkesteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja sen historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta myös mm. yksityisenä yrityksenä. Vuosien mittaan orkesteria ovat johtaneet Jukka Hapuoja, Onni Kelo, Jorma Svanström, Kyösti Haatanen, William Boughton, Ari Rasilainen, Markus Lehtinen sekä Patrick Gallois. Nykyisin se on Jyväskylän ja koko Keski-Suomen kulttuurielämän ehdoton kulmakivi ja kuulijoidensa suuressa suosiossa. Vuoden 2014 alussa ylikapellimestarina aloitti Ville Matvejeff ja päävierailijana Moshe Atzmon.
Jyväskylä Sinfonian konserteissa vierailee säännöllisesti kapellimestareita ja solisteja ympäri maailman. Tuttuja vierailijoita orkesterin parissa ovat mm. kapellimestarit Tibor Bogányi ja Alberto Hold-Garrido, kapellimestari-pianistit Ralf Gothóni ja Olli Mustonen, kapellimestari-viulisti Jaakko Kuusisto, viulistit Pekka Kuusisto ja Tianwa Yang sekä sellistit Arto Noras ja Marko Ylönen.

Esiintymispaikat ja vierailut

”Älyllisen ja tunteellisen kiehtovuuden välissä tasapainoillut konsertto oli parasta Sinfonian tarjoamaa nykymusiikkia pitkään aikaan.” (Santeri Kaipiainen, 14.3.2014, Keskisuomalainen)

Orkesteri konsertoi pääasiallisesti keskiviikkoiltaisin Jyväskylän teatteritalossa; kirkkokonserttien tapahtumapaikkana on puolestaan Taulumäen kirkko. Vuosittaisia kamarikonsertteja kuullaan vaihtelevissa paikoissa, kuten Jyväskylän kaupungintalolla, Kuokkalan kirkossa sekä Aalto-salilla. Jyväskylä Sinfonia soittaa myös joka toinen vuosi Keski-Suomen Alueoopperan orkesterina.

”Kapellimestari Jochen Rieder teki saksalaista tarkkuustyötä Jyväskylä Sinfonian kanssa. Orkesteri säesti vivahteikkaan soinnikkaasti ja joustavasti, ja tiivisti tihentynyttä tunnelmaa myös omilla oopperanumeroillaan.” (Hannu-Ilari Lampila, 13.7.2014, Helsingin Sanomat)

Jyväskylä Sinfonia konsertoi Suomessa aktiivisesti myös kotikaupunkinsa sekä -maakuntansa ulkopuolella. Jokakesäiset festivaalivierailut ovat viime aikoina vieneet orkesterin mm. Turun Musiikkijuhlille yhdessä tähtitenori Jonas Kaufmannin ja maestro Jochen Riederin kanssa, Jyväskylän Kesään, Sysmän Suvisoittoon ja sekä kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun orkesteriksi Vaasaan. Myös ulkomaan kiertueet kuuluvat orkesterin toimintaan; 2000-luvulla orkesteri on konsertoinut niin Espanjassa, Ranskassa, Norjassa kuin Japanissakin.

Levytykset

”I need not mention that both Gallois and Raasakka play like the champs they are, and the orchestra is superb.” (Fanfare, 2009)

Jyväskylä Sinfonia on tehnyt runsaasti levytyksiä, joista menestynein on lähes 80 000 kappaletta myynyt ”Lauluja merelle”, solistinaan Karita Mattila. Vuonna 1998 julkaistun levyn sävellykset ovat Lasse Mårtensonin käsialaa. Orkesterin diskografia sisältää lähes 40 levytystä Naxos-, Ondine-, Finlandia Records - sekä Fazer Records -levy-yhtiöille. Viimeisimmät levyt sisältävät Mendelssohnin viulukonserttoja kiinalaistähti Tianwa Yangin kanssa, Peteris Vasksin huilukonserton maailmanensilevytyksen sekä Saverio Mercadanten huilukonserttoja.

Tällä hetkellä Jyväskylä Sinfonia viimeistelee Aulis Sallisen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tupla-cd:tä Sallisen Chamber Music -sarjasta yhdessä pianisti Ralf Gothónin, sellisti Arto Noraksen ja jousikvartetti Meta4:n kanssa. Kyseessä on teossarjan ensimmäinen kokonaislevytys ja se julkaistaan vuoden 2015 aikana Ondinen kautta.

Kuulijat toiminnassa mukana

Jyväskylä Sinfonian toimintaan kuuluu olennaisena osana musiikkikasvatus sekä kuulijoidensa tavoittaminen aktiivisesti eri keinoin. Monipuoliseen konserttitarjontaan kuuluvat tärkeänä osana lastenkonsertit, joita ovat olleet esimerkiksi norjalainen klovnikapellimestari Melvin Tix, musiikillinen maailmanympärysmatka Lentävä matto ja Eläintarinoita-konsertti Babarin sekä Pekan ja suden kera. Orkesteri on lisäksi tuottanut Keski-Suomen alueen kouluille lukuisia draamallisia musiikkikasvatusproduktioita. Joka kevät kaupungin kaikki 6-luokkalaiset pääsevät tutustumaan orkesteriin koulukonserteissa, joista esimerkkeinä ovat Atso Almilan johtamat Sibelius-konsertit, Iiro Rantalan Mozart-aiheiset esitykset sekä Jorma Panulan kapellimestarioppilaiden vierailukonsertit.

Orkesteri vierailee säännöllisesti myös vanhainkodeissa sekä palvelutaloissa ja järjestää senioreille sekä muille ryhmille avoimia kenraaliharjoituksia. Taiteilijatapaamisissa puolestaan tuodaan illan konserttiesiintyjät yleisön luokse yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Näiden ja monien muiden poikkitaiteellisten yhteistyöprojektien kautta Jyväskylä Sinfonia kohtaa kuulijansa entistä monipuolisemmin.